A vírussal együtt a Kína-ellenesség is terjed – nem alaptalanul

A vírussal együtt a Kína-ellenesség is terjed – nem alaptalanul

A koronavírus-járvány Kína-ellenes érzelmeket vált ki világszerte, amelyek különböző módon nyilvánulnak meg: nem engedik be a kínai turistákat az üzletekbe, vitriolos hangnemben gúnyolódnak az ország "egzotikus" húsfogyasztási szokásain, és váratlan egészségügyi ellenőrzésnek vetik alá a külföldi dolgozókat.

Az eredetileg Kínában megjelent vírus bő tucatnyi országra átterjedt, többségükben délkelet-ázsiai államokra, amelyek kényes kapcsolatban állnak Kínával az óriási pekingi infrastrukturális beruházások, a térségre gyakorolt politikai nyomás és a dél-kínai-tengeri szigetek feletti szuverenitással kapcsolatos viták miatt – írja a Reuters brit hírügynökség.

"A keletiekkel kapcsolatos feltételezések, a politikai bizalmatlanság és az egészséggel kapcsolatos aggályok szép elegyet alkotnak" – jegyezte meg Charlotte Setijadi antropológus, a szingapúri menedzserképző egyetem oktatója.

A kínai hatóságok szerint a vírus egy piacról terjedt el, ahol illegálisan árultak vadállatokat, így a közösségi médiát elárasztották az egzotikus ínyencségeket és a hagyományos gyógyászat alkotóelemeit taglaló gúnyos megjegyzések.

"Ne egyetek több denevért!" – írta egy Twitter-felhasználó Thaiföldön, a kínai turisták fő tartózkodási helyén.

"Nem meglepő, hogy a kínaiak produkálják az új betegségeket" – írta egy másik thaiföldi, aki a bejegyzéséhez egy nyers húst evő férfit ábrázoló videófelvételt is csatolt.

Íme néhány keleti példa az "egzotikus étkezésre" (erős gyomrúaknak és idegzetűeknek):

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmonmonmon19%2Fvideos%2F141047600216380%2F&width=480&show_text=false&height=269&appId

További videók itt, itt, itt és itt.

"Miután a mi országunkban is terjedni kezd a betegség, nem szolgálunk ki Kínából érkező vendégeket" – áll a vietnami Danang város egyik szállodáján lévő angol nyelvű feliratban. A hatóságok később felszólították a szállodát, hogy távolítsa el a feliratot.

Vietnámnak, amely hosszú időn át kínai megszállás alatt állt, és kétségbe vonja Peking dél-kínai-tengeri területi követeléseit, különösen feszült a viszonya Kínával, és ezzel nincs egyedül a térségben.

Egy januári felmérésben a megkérdezett délkelet-ázsiai vezetők, akadémikusok és más szakértők több mint 60 százaléka válaszolta azt, hogy nem bízik Kínában. Közel 40 százalékuk szerint Kína revizionista hatalom, és vissza akarja juttatni Délkelet-Ázsiát a befolyásolási övezetébe. A közvélemény-kutatásban nem esett szó a vírusról.

A kínai kormány közölte, hogy eltökélt a járvány megfékezésében, amelyet az emberiség közös kihívásának nevezett. "Az előítéletek és az elfogult kijelentések egyáltalán nem használnak" – áll a külügyminisztérium közleményében.

Több ország korlátozza a vízumok kiadását

Számos ország korlátozza a vízumok kiadását a vírus gócának számító Hupej tartományból érkezők számára, míg más országok felfüggesztettek minden Kínába tartó közvetlen légi járatot. Sok százezer dél-koreainak és malajziainak még ez sem elegendő: petíciót írtak alá, amelyben felszólították a hatóságokat, hogy ne engedjenek be kínaiakat az országba.

Hírdetés

A Fülöp-szigetekhez tartozó Samal szigete csütörtökön nemcsak a kínai, de azokat a turistákat is kitiltotta, akik olyan országból érkeztek, ahol felütötte fejét a vírus.

A kínaiak külföldi világjárásának felvirágzása minden korábbinál magasabb szintre emelte a nemzetközi utazásokat, és nagyszabású üzletté vált világszerte a kínai turisták kiszolgálása. Míg az 1980-as években jelentéktelen volt a kínai idegenforgalom, 2019-ben becslések szerint több mint 160 millióra nőtt a kínai turisták száma.

Franciaországban – amelynek fővárosa, Párizs a kínaiak egyik fő célpontja, és amelyben jelentős számú kínai él –, a helyi ázsiaiak a Twitteren #Jenesuispasunvirus (Nem vagyok vírus) néven hashtaget hoztak létre, ahol – az elsősorban a tömegközlekedésben elkövetett – visszaéléseket lehet jelenteni.

Sun Lay Tan 41 éves menedzser elmondta, hogy a metrószerelvényben a mellette ülő férfi hirtelen máshová ült, és sáljával eltakarta az arcát. "Megdöbbentő volt" – mondta Tan, aki Franciaországban született kínai és kambodzsai felmenőktől. "Valóban megbélyegezve éreztem magam"– tette hozzá.

Százhetvenre nőtt a halálos áldozatok száma Kínában

Százhetvenre nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma csütörtökre Kínában – jelentette az állami média. Közülük 162-en a járvány gócában, Hupej tartományban haltak meg.

A vírus, amely csütörtökre bizonyítottan elért valamennyi kínai tartományt, eddig több mint 7800 embert fertőzött meg Kínában (Hongkongot nem számítva), többet, mint a SARS-járvány (súlyos akut légzőszervi szindróma) 2003-ban (5327). A betegek közül 1239-nek az állapota válságos.

A Fülöp-szigetek és India is jelentette az első megbetegedést

A vírus világszerte jó tucatnyi országban bizonyítottan fertőz, emberről emberre terjedt Japánban, Németországban, Tajvanon, Vietnamban és Dél-Koreában. Csütörtökön a Fülöp-szigetek és India is jelentette az első megbetegedést.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti bizottsága újabb tanácskozást tart csütörtökön annak eldöntésére, hogy a gyorsan terjedő járványt nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánítsák-e.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója mély sajnálatát fejezte ki, amiért az ENSZ szakosított egészségügyi szervezete a múlt héten több jelentésében is magas helyett mérsékeltnek minősítette a vírus jelentette globális veszélyt.

A vuhani egészségügyi dolgozók sürgős felhívást tettek közzé, amelyben védekező eszközök, így műtős maszkok, gázmaszkok, védőköpenyek és szemüvegek adományozását kérték, amelyekből kifogyóban a készletek.

A vírus elleni védőoltás kifejlesztése nagy iramban folyik

Csütörtökön Dél-Korea ötmillió dollárt ajánlott fel orvosi felszerelésekre Vuhannak. A 11 milliós város egy hete egészségügyi zárlat alatt van, leállították a városból kimenő légi-, vasúti és autóbusz-közlekedést.

A vírus elleni védőoltás kifejlesztése nagy iramban folyik, de Li Lan-csüan neves járványügyi szakértő szerint legalább három hónapra van szükség, amíg megkezdhetik az oltóanyag hatékonyságát bizonyító kísérleteket.

A Hszinhua kínai állami hírügynökségnek adott interjúban Li, a fertőző betegségek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozó állami intézet vezetője elmondta, hogy a vakcina kifejlesztésére alkalmas két vírustörzset izoláltak.

A vírus terjedésével párhuzamosan egyre több légitársaság – közöttük a Lufthansa német, a SAS skandináv, a brit British Airways, a francia Air France, a holland KLM, a finn Finnair, az amerikai American Airlines, az egyiptomi El Al és EgyptAir, valamint and legnagyobb indiai fapados cég, az IndiGo – függesztette fel egyes vagy összes kínai járatát.

Több nagyvállalat, így az Starbucks amerikai kávézó és az IKEA svéd bútoráruház zárta be kínai üzleteit, egy sor multinacionális cég pedig ideiglenesen bezárta kínai irodáit vagy megtiltotta munkatársai számára a kínai utazást.

Több ország megtiltotta a kínai utazást

A kongói állampolgárok számára a kormányuk megtiltotta a kínai utazást. Az orosz miniszterelnök rendeletet írt alá a kínai határszakasz lezárásáról. Vietnám leállította a vízumok kiadását kínai turisták részére, és nem támogatják a kínai–vietnámi határon át történő kereskedelmet sem – közölte csütörtökön a vietnami kormány.

Japán, Ausztrália, az Egyesült Államok és más országok után Nagy-Britannia, Németország, Szingapúr, Indonézia és Új-Zéland is megkezdte a járvány gócában rekedt állampolgárai kimenekítését.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »