A vírus miatt fertőtlenít a világ, nőtt a mérgezések száma

A vírus miatt fertőtlenít a világ, nőtt a mérgezések száma

A koronavírus-járvány elleni védekezésben kiemelten fontos a gyakran érintett felületek fertőtlenítése. A vírus megjelenésével azonban több országban is megemelkedett a mérgezési esetek száma, ami elsősorban két okra vezethető vissza. Mire figyeljünk?

Lemosás, fertőtlenítés, vírusölő, higiénia, hatékonyság – ezeket szavakat ezerszer hallhattuk az elmúlt hónapokban a koronavírus elleni védekezés eszközeiként. A vírus hazai megjelenése eltüntette a boltok polcairól a kézfertőtlenítő szereket, de az általános tisztító és fertőtlenítő szerek forgalma és felhasználása is jelentősen megemelkedett.

Nem szabad elfelejtkezni arról, hogy ezek az anyagok nem csak a mikroorganizmusokat, vírusokat pusztítják el, hanem veszélyt jelentenek szervezetünkre is. A nem megfelelő használat, vagy tárolás mérgezéshez vezethet. Az USA, Franciaország és más országok hatóságai is figyelmeztettek már arra, hogy ezzel összefüggésben megnövekedett a  mérgezési esetek száma.

A mérgezéses esetek jelentős része, ahogy korábban is, az 5 évnél fiatalabbakat érintette. Az ilyen esetek elkerülésére a megfelelő tárolás és a használati útmutató betartása jelenti a megoldást.

Sose keverjük!

A több nem feltétlenül jobb, több vegyszertől nem lesz nagyobb a tisztaság – sőt. A hatékonyabb takarítás érdekében sose keverjünk össze különböző tsztítószereket, fontos tudnunk, hogy a háztartási vegyszerek összekeverése, vegyítése komoly vezélyekkel jár!

Bizonyos készítményeket összekeverve például erősen mérgező gázok képződnek, és ez könnyen mérgezést okozhat. A klórtartalmú fertőtlenítő szerek – Hypo, Domestos, Clorox, stb. – savval, például vízkőoldóval, ecettel vagy citromsavval keveredve mérgező klórgázt juttatnak a levegőbe, de az ammóniatartalmú termékekkel való keveredés is mérgező gáz (klóramin) kibocsátásával jár.

Hasonló problémát okozhatnak alkohol-, vagy hidrogénperoxidtartalmú fertőtlenítők helytelen használata vagy keveredése is.

Hírdetés

A fentiek miatt különösen fontos, hogy elolvassuk és betartsuk a tisztítószerek használatával és tárolásával kapcsolatos előírásokat.

Szellőztessünk!

Takarítás után, de lehetőleg közben is szellőztessük ki a helyiséget. Ez nem csak a fel-/lemosott felület gyorsabb száradása miatt jó, de fontos amiatt is, hogy az elpárologott és így a levegőbe került vegyszerrészecskéktől megtisztítsuk a lakást.

Helyes tárolás!

Sokan a háztartási tisztító szereket, vegyszereket a mosogató alatt, vagy alacsony szekrényekben tárolják, ahol a gyerekek könnyen megtalálhatják őket. Pedig fontos, hogy a veszélyes termékeket zárt helyen vagy kellően magas polcon tároljuk. A biztonság érdekében a felhasználás során használjuk az előírt védőeszközöket, például gumikesztyűt.

Az illóolajok veszélyesek is lehetnek – ezekre figyelj

(function(d,s,id,u){ if (d.getElementById(id)) return; var js, sjs = d.getElementsByTagName(s)[0], t = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); js=d.createElement(s); js.id=id; js.async=1; js.src=u+’?’+t; sjs.parentNode.insertBefore(js, sjs);}(document, ‘script’, ‘os-widget-jssdk’, ‘https://www.opinionstage.com/assets/loader.js’));

 

A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

The post A vírus miatt fertőtlenít a világ, nőtt a mérgezések száma appeared first on Tudatos Vásárló.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »