A vilniusi parlament jóváhagyta litván katonák részvételét az ukránok EU- és NATO-tagállamokban történő kiképzésében

Jóváhagyta a vilniusi parlament litván katonai kiképzők részvételét az Európai Unió és a NATO más tagállamaiban az ukrán katonák részére szervezett kiképzésben – jelentette a balti országok hírügynöksége, a BNS pénteken.

A döntést a képviselők egyhangúlag támogatták.

"A győzedelmes befejezésig támogatni fogjuk Ukrajnát, és a jövőben is folytatni fogjuk katonáinak a kiképzését" – mondta a parlament ülésén Arvydas Anusauskas védelmi miniszter.

Az EU ukrán katonák számára szervezett programjába Vilnius negyven kiképzőt, a Nagy-Britanniában tartott hasonló NATO-tanfolyamra pedig huszonöt szakembert delegál.

Hírdetés

Idén Litvániában tizennyolc különböző kiképző programban összesen mintegy ötszáz ukrán katona vett részt.

Decemberben fejeződik be a vegyi és biológiai fegyverekkel, sugárszennyezéssel, valamint a pilóta nélküli repülő szerkezetekkel, illetve hírszerzéssel foglalkozó oktatás.

A BNS jelentése szerint véget ért a litvániai Ruklában egy kéthetes tanfolyam, amelyen tarackok motorjának és lövegtalpának karbantartására képeztek ki ukrán harcosokat.

2023-ban a tervek szerint az idei tanfolyamokon résztvevők kétszeresét, ezeregyszáz embert képeznek ki a balti országban.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »