A világtörténelmet író elődök előtt tisztelegve

A világtörténelmet író elődök előtt tisztelegve

Közel 8000 Kárpát-medencei középiskolás és egyetemista kapcsolódik be a Rákóczi Szövetség október 23-i programjaiba lengyelországi társaikkal együtt, hogy tisztelegjenek 1956 hősei előtt és élményszerű ismereteket szerezzenek a forradalomról és szabadságharcról.

Budapesten a Gloria Victis 1956-os emlékünnepségen október 21. és 23. között 3000 fiatal vesz részt. Mellettük a Szövetség szervezésében 111 középiskola 5000 diákja utazik a Kárpát-medencében legalább egy határ átlépésével egy másik magyar közösséghez ünnepelni – tájékoztatta portálunkat a Rákóczi Szövetség.

Mint a sajtóközleményben írják,

a Gloria Victis 1956-os emlékünnepség – néhai Halzl Józsefnek köszönhetően – a Rákóczi Szövetség legnagyobb és legemblematikusabb rendezvényévé vált az elmúlt három évtizedben.

Az eseményen résztvevő 3000 fiatal a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei középiskolákban és egyetemeken működő ifjúsági szervezeteinek képviseletében érkezik a fővárosba.

Hírdetés

A háromnapos rendezvény meghatározó eleme – az állami ünnepség részét képező – műegyetemi megemlékezés október 22-én, kedden 15 órakor. Itt ünnepi beszédet mond: Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint a külhoni diákok nevében Sörös Andor vajdasági egyetemista.

A Műegyetemtől 16 órakor indul a fáklyás felvonulás a történelmi útvonalon a Bem térre, ahol 17 órától megemlékezés és koszorúzás várja az emlékezőket. Itt ünnepi beszédet mond Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Nagy Csomor András felvidéki egyetemista.

A háromnapos rendezvény programjai sok szálon futnak. Részét képezi többek között az Országház, a 301-es parcella, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Zene Háza, filmvetítés a Konrad Adenauer Alapítvány közreműködésével, dunai hajózás, valamint könnyűzenei koncert.

A Műegyetemen zajlik október 22-én és 23-án immáron 29. alkalommal a Gloria Victis Középiskolai Történelmi Vetélkedő – 60 iskola, 180 diákjának részvételével –, amelynek idei témája: Forradalom és szabadságharc (1848-1849).

A rendezvénnyel párhuzamosan 111 középiskola 5000 diákja utazik egy másik Kárpát-medencei ország magyar közösségéhez ünnepelni, a Szövetség október 23-i Diákutaztatási Programjának támogatásával.

Sajtóközlemény/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »