A világjárványügyi megállapodás aláírására szólította fel az országokat a WHO főigazgatója

A világjárványügyi megállapodás aláírására szólította fel az országokat a WHO főigazgatója

A világjárványügyi megállapodás aláírására szólította fel az országokat a WHO főigazgatója Mészáros Richárd2024. 01. 22., h – 13:52

Nagy csapás lenne a jövő generációi számára, ha az országok elmulasztanák a világjárványok elleni küzdelemről szóló, jogilag kötelező érvényű globális szerződés megkötésére vonatkozó májusi határidő betartását – jelentette ki hétfőn Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

A szervezet végrehajtó tanácsának genfi ülésén Gebrejeszusz közölte: a világszerte több mint hétmillió ember halálát okozó Covid-19 pandémia után a világjárványok kezelésére vonatkozó új megállapodás, illetve a meglévő szabályok frissítésének célja, hogy megerősítsék a világ védelmét az új kórokozókkal szemben.

Hírdetés

„Aggódom amiatt, hogy a tagállamok esetleg nem teljesítik kötelezettségvállalásukat, miközben számos, megoldásra váró kérdés van még (.) A járványügyi megállapodás és a nemzetközi egészségügyi szabályzat módosításának elmulasztása olyan elszalasztott lehetőség lesz, amelyet a jövő nemzedékei talán nem bocsátanak meg nekünk” – figyelmeztetett.

A szervezet 75 éves történetében a WHO-nak eddig csak egyszer sikerült ilyen léptékű megállapodást kötnie, amikor 2003. március 1-jén Genfben a WHO tagállamai elfogadták a dohányzás elleni küzdelemről szóló első nemzetközi egyezmény szövegét.

Genfi beszédében a WHO főigazgatója ugyanakkor bizakodóan nyilatkozott az AIDS elleni küzdelem kilátásairól. A HIV-vírus terjedését a WHO a világ legégetőbb problémáinak leküzdésére 2030-ig kitűzött, úgynevezett fenntartható fejlődési célok közé sorolta.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »