A világ második legnagyobb csiszolatlan gyémántját bányászták ki Botswanában

A világ második legnagyobb csiszolatlan gyémántját bányászták ki Botswanában

Hatalmas méretű, 2492 karátos nyers gyémántot bányásztak ki a botswanai Karowe bányában – jelentette be csütörtökön a Lucara kanadai gyémántbánya-vállalat, amely délután újságírók előtt is bemutatja a drágakövet.

Bár nem közöltek részleteket a drágakő minőségéről, a mérete alapján ez lehet a valaha talált második legnagyobb csiszolatlan gyémánt.

A rekordot az 1905-ben Dél-Afrikában felfedezett, 3106 karátos Cullinan gyémánt tartja, amelynek darabjai a brit koronaékszereket és a néhai II. Erzsébet királynő személyes ékszereit díszítik.

Hírdetés

Botswana a világ egyik legjelentősebb gyémántkitermelője. A Lucara szerint a gyémántbányászatból származó bevételek fontos társadalmi-gazdasági előnyöket nyújtanak a dél-afrikai országnak, ebből finanszírozza a helyi infrastruktúra, valamint az oktatási és az egészségügyi rendszer jelentős részét.

Lucara Diamond announce the recovery of an exceptional 2,492 carat diamond from its Karowe Diamond Mine in Botswana. This remarkable find, one of the largest rough diamonds ever unearthed, was detected & recovered by the Company’s Mega Diamond Recovery X-ray Transmission Tech. pic.twitter.com/6E8wLwwl8d — Botswana (@Botswana) August 22, 2024

mti


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »