A világ legnagyobb népvándorlása vette kezdetét

A világ legnagyobb népvándorlása vette kezdetét

A világ legnagyobb népvándorlása vette kezdetét Kínában. Több százmillióan kelnek útra, hogy szeretteikkel töltsék a holdújév ünnepét. A 40 napos ünnepségsorozat csúcspontja a február 7-ről 8-ára virradó éjszaka lesz, amikor a kínai asztrológia szerint belépünk a majom évébe.

Már több napja, éjjel és nappal is csúcsforgalom van a pekingi főpályaudvaron. Év közben ritkán mennek szabadságra a kínaiak, de holdújév idején aki csak teheti, felkerekedik, hogy az ünnepet vidéken töltse, a rokonok társaságában. „Nagyon boldog vagyok, hogy végre hazamehetek. A családom már nagyon vár, és aggódnának is, ha nem kaptam volna jegyet haza” – mondta egy nő a kínai főváros központi pályaudvarán.

Hírdetés

A jegyvásárlás évtizedekig valódi tortúra volt, akár több napon át is sorba kellett állni a pénztáraknál. Az utóbbi években már gördülékenyebb az eljárás: jegyet csak névre szólóan lehet venni, a legtöbben okostelefonokra kifejlesztett alkalmazásokon keresztül vásárolnak, ezt követi az online jegyvétel az internetes oldalakon, és egyre kevesebben állnak sorba.

A kínai asztrológia szerint február 7-ével véget ér a kecske éve, 8-án pedig beköszönt a holdújév, ami a majom esztendeje lesz. Az emberek ilyenkor mindenféle majomábrázolást, posztert és bábut vásárolnak, ami a hagyomány szerint szerencsét hoz a házra. Megugrott a pekingi opera maszkjai után is a kereslet. A majom a kínai hagyományok szerint nyughatatlan figura, akit csak a móka és a mulatság érdekel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »