A világ legmélyebb kanyonját fedezték fel az Antarktisz jege alatt

A világ legmélyebb kanyonját fedezték fel az Antarktisz jege alatt

Nyitókép: Artsiom Petrushenka/Shutterstock

Még mindig nem tudjuk pontosan, hogy milyen felszínt takar a déli kontinens hatalmas jégpáncélja, pedig ez meghatározhatja a Föld jövőjét is.

 

Mindenki ismerheti a térképekről az Antarktisz formáját, azonban ezek a képek a jéggel borított területet mutatják, a felszín alatt még a kutatók számára is ismeretlen világ van. Az ezzel kapcsolatos legújabb információkról számolt be a Discover tudományos magazin.

Az Antarktiszt ma három nagy régióra szokták felosztani, keleti és nyugati részre, és az Antarktiszi-félszigetre. Ez utóbbi például egy nagy hegységet foglal magába.

Hírdetés

A legnagyobb keleti rész inkább sík, de hegységet is rejt. Az itt lévő Gamburtsev-hegység például az Alpokhoz hasonló méretű, és teljes területét 600 méternyi jég borítja. Ezzel szemben a kontinens nyugati része szinte teljes egészében a tengerszint alatt helyezkedik el. Itt a jég hatalmas súlya nyomta le az alapkőzetet.

A kutatók vizsgálatai szerint a nagy hegységek hiánya ezt a térséget még sebezhetőbbé teheti az olvadással szemben, mivel a hegygerincek stabilizálhatják az olvadó gleccsereket. Ezt alátámasztják a korábbi műholdas mérések is, ezek alapján a mélyebb terület sokkal gyorsabban veszíti el a jeget, mint az Antarktisz keleti része.

Az új NASA-térképek minden eddiginél részletesebben mutatják be a déli kontinenst. Korábban ismeretlen felszínformákat is felfednek a mérések, például széles hegygerinceket, amik megvédhetik a Transzantarktiszi-hegység gleccsereit.

Az új térkép fedte fel a világ legmélyebb szárazföldi kanyonját is a Denman-gleccser alatt, a kelet-antarktiszi részen. Ez több, mint háromezer méterrel a tengerszint alá nyúlik. Jóval nagyobb mélységben van, mint a Holt-tenger.

Az új ismeretek nagyon fontosak a tudósok számára, hogy pontosabban meg tudják határozni a jég olvadásának mértékét a különböző antarktiszi régiókban. Ugyanakkor még mindig nagy területek ismeretlenek az Antarktisz mélyén.

hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »