A világ egyik legszebb jégbarlangjában járt Galán Angéla

A világ egyik legszebb jégbarlangjában járt Galán Angéla

Az M5 kulturális csatorna műsorvezetője Európa vadregényes szurdokában, a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban kirándult. A Duna Nyár 24 című műsorának állandó elemeként látható Vár a Kárpát-medence turisztikai ajánlójában a páratlan szépségű Dobsinai-jégbarlangban átélt élményeiről mesélt.

A nyárból a télbe érkezett Galán Angéla, az M5 kulturális csatorna Librettó és Kunszt című műsorának házigazdája: a Ducsa-hegy oldalában mélyedő Dobsinai-jégbarlangot fedezte fel.

„A megfagyott víz mennyiségét tekintve ez Közép-Európa legnagyobb és egyben legszebbnek tartott jégbarlangja, amely Jókai Mórt is megihlette. Ő úgy fogalmazott, a föld szelleme alakít itt jégből. Aki mikor alkot, vakmerő, mint egy titán, és mikor díszít, gyöngéd, mint egy tündér” – idézte a márciusi ifjak egyikének sorait Galán Angéla. A jégkristályokból összeállt formák a víz szivárgásától és olvadásától folyamatosan változnak, kreatív játékra invitálva a látogatót: vannak, akik oltárt és elefántfejet látnak kirajzolódni a fagyott tömbökből.

A felvidéki felfedezőút a jégbarlangot körülölelő Szlovák Paradicsom Nemzeti Park egyik kedvelt célpontjánál, a Zeymar-szurdoknál folytatódott. A szurdok megközelítőleg egy kilométer hosszú, mintegy 220 méteres szintkülönbséggel jár, és könnyed tempóban 40 perc alatt teljesíthető a túra, de akinek ez nem volna elég, összesen 300 kilométernyi túraútvonal van a környéken.

Hírdetés

A Felvidék egyik legszebb nemzeti parkja is bizonyíték arra, hogy milyen változatosak a Kárpát-medence turisztikai lehetőségei. Gazdag történelemmel, lenyűgöző természeti tájjal és kulturális örökséggel csábítanak felfedezésre.

Duna Nyár 24 című műsorában állandó elemként látható Vár a Kárpát-medence adásaiban a nézők bepillantást nyerhetnek a sokrétű turisztikai választékba, és inspirációt meríthetnek a nyári kirándulásokhoz.
Nyár 24 – élőben a Balaton-partról, belföldi utazási tippekkel, hétfőtől szombatig 10 és 12 óra között a Dunán.

Vár a Kárpát-medence – egész nyáron a közmédia csatornáin.

Nyár 24 korábbi adásai 60 napig újranézhetők a Médiaklikken.

(mtva/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »