A világ egyik legnagyobb barlangját fedezték fel Kínában

A világ egyik legnagyobb barlangját fedezték fel Kínában

A világ egyik legnagyobb, akár egy kisebb méretű felhőkarcoló “elszállásolására” is képes barlangját fedezte fel egy kínai és brit szakemberekből álló kutatócsoport a délnyugat-kínai Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen. Szakértők szerint a hatalmas barlang “világszínvonalú” geológiai csodának számít.

A kutatócsoport egyik tagja, Hsziang Hang szerint a Hajting barlang térfogata 3,53 millió köbméter, alapterülete 77600 négyzetméter, belmagassága pedig több mint 200 méter, vagyis akár egy kisebb méretű felhőkarcoló is elférne benne. A Brit Barlangász Egyesület, valamint a Kínai Geológiai Tudományok Akadémiája karsztosodást vizsgáló intézetének munkatársai még októberben fedezték fel a barlangot egy óriási víznyelő alatt Fengsan megyében.

Hírdetés

A geológusok szerint a barlang tele van meredek lejtőkkel, látványos kőoszlopokkal, göröngyös felületekkel és egy folyó is fut benne. A szakemberek úgy vélik, hogy térfogatát tekintve ez lehet a világ tizedik legnagyobb barlangja, alapterülete pedig a harmadik legnagyobb a világon. Mindezek megerősítéséhez azonban még szükség van a háromdimenziós feltérképezés eredményeire. A barlangot egy szomszédos faluról nevezték el.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »