A világ egyik legkeresettebb sikkasztója

A világ egyik legkeresettebb sikkasztója

Kalandfilmbe illő történet foglalkoztatja a német sajtót az utóbbi hetekben. Június 18-án nyoma veszett Jan Marsaleknek, a Wirecard pénzügyi társaság befolyásos ügyvezető igazgatójának.

Június közepén derült fény arra a globális méretű csalásra, amely mintegy 1,9 milliárd euróval károsította meg a céget.

Ennek nyomán menesztették Marsaleket és az egész cégvezetést. Az ügyvezető igazgató még időben reagált és számláján sok száz millió euróval kereket oldott, a feltételezések szerint Belaruszba.

Hírdetés

Hogy sikeresen meglóghatott, azt valószínűleg annak is köszönhette, hogy többféle identitással és különböző útiokmányokkal rendelkezett. Az egyik oknyomozó portál rekonstrukciója szerint, amikor szorulni kezdett a hurok a cégvezetés nyaka körül, Marsalek elhíresztelte, hogy a Fülöp-szigetekre utazik szolgálati okokból. Ott a hatóságok még a legutóbbi napokban is keresték, de mint kiderült, sosem járt ott.

Különböző hírek kaptak lábra esetleges tartózkodási helyéről. Sokan úgy gondolják, hogy Belaruszban bujkál, mások szerint az orosz hírszerzés tartja őt megfigyelés alatt valahol Moszkva közelében. A Financial Times napilap úgy tudja, hogy három nyugati ország titkosszolgálatai keresik.

Az aktiualne.cz cseh hírportál szerint Marsalek cseh származású és jól beszél csehül is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »