A világ Biden után

A világ Biden után

A nyári vasárnapi esték kegyelmi pillanatainak legfőbb problémája, hogy az ember a strandi büfében igyon-e még egy, tényleg utolsó sört a másnapi munka előtt. Ebbe a bágyadt állóképbe robbant bele Joe Biden levele arról, hogy már csak az elnökségéből hátralevő periódusra kíván koncentrálni. Hogy tetszik mondani?

Még az összeesküvés-elméletekhez kevéssé vonzódó hírfogyasztó számára is felettébb gyanús lehet, hogy Joe Biden éppen akkor lett koronavírus-fertőzött, amikor a legnagyobb nyomás nehezedett rá, hogy legalábbis vegye fontolóra visszalépését az elnökjelöltségtől. Én természetesen készséggel elhiszem, hogy az agg államfőt épp most találta be a vírus, akinek lábadozása során a plafont bámulva arra azért maradt energiája, hogy levelet írjon a nemzetnek, amelyet ki is akasztott az X-re.

Mert nyomás, az volt, különösen a június 27-ei elnökjelölti vita után. A CNN stúdiójában, szokatlan módon még a pártok jelölőgyűlései előtt rendeztek egy elnökjelölti vitát. (Ami persze nem „igazi” elnökjelölti vita, hisz a résztvevők még nem voltak elnökjelöltek, de ne vesszünk el a jogászkodásban…) Ilyen korábban még nem történt, a vitákkal eddig megvárták a pártkonvenciókat. 

A vita végére a néző már szinte megsajnálta a hibát hibára halmozó, erőtlen hangon beszélő, a mondat végére a mondat elejét elfelejtő Bident, akit az ugyan csak 3 évvel ifjabb, de láthatóan sokkal jobb mentális vértezetben lévő Trump elfogyasztott vacsorára.

Szegény, még azt sem tudta megmondani helyesen, kormánya mennyi munkahelyet teremtett. 15 ezret mondott, a helyes válasz 15 millió lett volna. Erős kezdés.

A demokraták iránti negatív elfogultsággal nem vádolható hírtelevízió háttérinformációi szerint a demokrata kampánycsapat kétségbe esett a  teljesítményt látván. „Szörnyen néz ki, és összefüggéstelenül beszél” – mondta egy név nélkül nyilatkozó Bidenhez közeli forrás, de ezt valószínűleg mindenki látta. 

Nekünk, magyaroknak van közvetlen tapasztalatunk azzal, milyen az, ha egy 80+-os vezető irányítja országunkat. Utolsó előtti apostoli királyunkat, I. Ferenc Józsefet az Úr életének 86. évében, a nagy háború kellős közepén szólította el a trónról, 68 év uralkodás után. A 82. életévében járó Joe Biden egyébként fel sem fért a világ 10 legidősebb hivatalban lévő állami vezetőjének listájára, a kor önmagában nem lenne akadály. Az azonban nem mindegy, hogy a nyolcadik iksz milyen fizikai és mentális állapotban találja az embert…

Hírdetés

A visszalépés bejelentése előtt napról napra duzzadt azoknak a házon belüli elégedetlenkedőknek a száma, akik – finomabban vagy nyersebben, de – azt javasolták Joe Bidennek, inkább ne ő legyen az Amerikai Egyesült Államok 47. elnöke.

Az amerikai törvényhozásnak 212 demokrata képviselője van, a szenátusban pedig 48 demokrata, illetve 3, hozzájuk húzó független szenátor ül. Hétvégi adatok szerint 4 szenátor és 31 képviselő kérte nyilvánosan Bident a visszalépésre. Tőlük függetlenül 56 jeles demokrata személyiség, volt diplomata és egyéb tisztségviselő a Fehér Háznak küldött levélben kérte ugyanezt az államfőtől. Biden végül belátta, nem kell ezt már erőltetni, és meghozta élete legjobb döntését, bár tegyük hozzá, elég későn, ezzel sokat ártva pártjának. 

Az Egyesült Államok 2024-ben számos kihívással kénytelen megküzdeni. Egy idén májusi felmérés szerint a lakosság 62 százaléka az inflációt értékeli fő problémaként, de az egészségügyi ellátás elérhetősége, a drogfogyasztás elharapózása, a szövetségi költségvetés deficitje, az illegális migráció, a fegyveres erőszak, az erkölcsi értékek hanyatlása és az oktatási rendszer állapota is nyomasztja a lakosságot.

Emellett világpolitikai szinten ott van két nyitott konfliktus, Ukrajnában és Izraelben, amelyek, különböző formában ugyan, de lecsapódnak az USA-ban is. A Kínával folytatott gazdasági háború kezelése is határozott kezet kíván. 

A demokratáknak azért szusszanásnyi idejük még maradt, az elnökjelölt-állító gyűlésüket augusztus 19–22-e között tartják, de a Demokrata Párt tagállami vezetői már Biden visszalépését követően biztosították támogatásukról Kamala Harris hivatalban levő alelnököt. A döntés kapcsán az amerikai sajtó azonnal igyekezett megjegyezni, hogy az 59 éves Harris színesbőrű nőként felpörgetheti és átkeretezheti a “két fehér öregember” monoton küzdelmét. Azonban a politikus hazai berkekben nem túl népszerű. 

A demokraták láthatóan Bidenre alapozták a választási kampányt. Most érdekes lesz figyelni, négy hónap alatt hogyan fognak versenyképesre felépíteni egy új jelöltet.

Megjelent a Magyar7 2024/30.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »