A Vidnyánszky alá tartozó SZFE értékes budai épületeket kaphat

A Vidnyánszky alá tartozó SZFE értékes budai épületeket kaphat

Egy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett törvényjavaslatra hivatkozva azt írja a napi.hu, hogy értékes budai épületeket kaphat a Színház-és Filmművészeti Egyetem. Többek között az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet I. kerületi, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum XII. kerületi ingatlanát egy beépítetlen telekkel együtt megkaphatja az alapítvány.

A „közfeladatai ellátásának elősegítése céljából” végbemenő változás szerint az eddig a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézményeként működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) – az I. kerületi, Krisztina körút 57. szám alatti klasszicista jellegű épület a 19. század negyvenes éveiben épült –, az OSZMI kiállítóhelyeként működő Bajor Gizi Színészmúzeum (a XII. kerület, Stromfeld Aurél út 16. szám alatt) az ingóságokkal együtt, valamint a színészmúzeum mellett egy külön helyrajzi számon lévő, beépítetlen terület kerülne az SZFE birtokába.

Hírdetés

Emellett az alapítvány a Bajor Gizi Színészmúzeum kivételével a másik két ingatlant – a színészmúzeum melletti beépítetlen területet és az az OSZMI épületét – el is adhatja, akkor a bevételt az „alaptevékenységét szolgáló infrastruktúra-fejlesztési célok megvalósítására köteles fordítani”, illetve azt működési költségek finanszírozására nem használhatja fel.

A lap emlékeztet arra is, hogy az SZFE korábban már megkapta az eddig is oktatásra használt állami tulajdonú ingatlanokat: a VIII. kerület, Szentkirályi utcai egyetemi épületet, a Vas utcai, egykori Ódry színpadnak is helyet adó ingatlant, egy VII. kerület, Akácfa utcai kollégiumi ingatlant, valamint a Rákóczi úti, Uránia Nemzeti Filmszínháznak is otthont adó ingatlant. Az alapítvány megkapta az Urániát működtető Nemzeti Filmszínház Nonprofit Kft. üzletrészeit is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »