A VI. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjét Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézetben tartották

A VI. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjét Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézetben tartották

A magyarországi székhelyű Jancsó Alapítvány a 2016/2017. tanévtől kezdődően minden tanévben megrendezte a háromszéki Gelence településen született nagynyújtódi dr. Jancsó Benedek tudós polihisztor nevét viselő történelmi emlékversenyét, melyet a korábbi években Háromszék Megye Tanácsával, az utóbbi években a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel kooperációban valósított meg.

A verseny célja a magyar történelem nevezetes eseményeinek és történelmi személyeinek feldolgozása, ez által a magyar identitás ápolása a magyar nyelvű általános iskolák VII. és VIII. osztályos diákjainak munkáján keresztül. Az eddigi versenyeken a diákok témaként feldolgozták a székelység történelmét, hagyományait, Mátyás király uralkodását, Erdély aranykorát, a Rákóczi-szabadságharc eseményeit és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc történéseit. A verseny kétfordulós, a 10 legjobb eredményt elérő csapat került a szóbeli döntőbe.

Hírdetés

Jelen tanévben a verseny témája I. (Szent) László és Könyves Kálmán uralkodása. Az I. forduló feladatait a diákok nagyon ötletesen, többféle módszerrel oldották meg. A döntőn első részében szóbeli feladatokat kellett megoldaniuk a három fős csapatoknak, a második részében egy-egy történelmi szerepjátékot kellett bemutatniuk László, illetve Kálmán korának eseményeiből.

A versenyt izgalmas végjátékban a búzásbesenyői Dósa Dániel Általános Iskola csapata nyerte; a második helyezett a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola csapata, a harmadik helyezett az érszőlősi 1. számú Általános Iskola csapata lett. A versenyzők teljesítményét oklevéllel és értékes könyvajándékokkal ismerte el a verseny zsűrije és a szervezők.

A verseny – a két rendező egyesület mellett – a Magyar Kormány támogatásával, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával jött létre. Külön köszönet illeti a HM Zrínyi Kiadó támogatását és a Protestáns Teológiai Intézetet a verseny döntőjének befogadásáért.

The post A VI. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjét Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézetben tartották appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »