A vendégmunkásoknak kedvezve „oldaná meg” a szakemberhiányt a kormány?

A vendégmunkásoknak kedvezve „oldaná meg” a szakemberhiányt a kormány?

Legalábbis igencsak furcsa és többek szerint kockázatos módon "oldaná meg" a kormány azt a régóta fennálló helyzetet, hogy kevés a szakember Magyarországon. Erről valószínűleg mindenkinek megvan a saját története, vagy hallott már ilyet rokoni vagy ismeretségi körében.

Az okokat sem kell keresni, sok jó szakember távozott Nyugat-Európába. Evidens, hogy meg kéne próbálni hazacsábítani őket valamilyen "ajánlattal". Itt most nem konkrét, személyre szóló ajánlatra gondolok, hanem egy olyan gazdasági paradigmaváltásra, amely az önálló magyar nemzetgazdaságot célozza.

De úgy tűnik, a kormány más utat választ. Terveik szerint bárki, szakképesítés nélkül is javíthat majd elektromos berendezéseket vagy vállalhat szobafestést. De több részlet is kiderült: elektromos berendezések javítása vagy elektromos autók bizonyos alkatrészeinek cseréje, két olyan, ami eddig szakképesítéshez között tevékenység volt, s amelyet a kormány ezentúl bárkire rábízna. A gazdaságfejlesztési miniszter kezdeményezte a módosítást.

Hírdetés

De nem kell majd szakképesítés ahhoz sem, ha valaki biológiai termékeket állít elő, de akkor sem, ha villamos gépeket javít vagy telepít. Az igaz, a rendelet szerint a szakképzetlen dolgozók munkáját egy szakképesítéssel rendelkezőnek kell majd irányítania. De ez nem tűnik túl megnyugtatónak, és nem is túl korrekt, mert a felelősség egyértelműen a szakképesítéssel rendelkezőre fog hárulni, ha valami hiba, s ebből következően baleset történik, vagy még rosszabb.

A kormány szerint a foglalkoztatottság növelése a cél.

Azonban ez további kérdéseket vet fel, mert kitapintható egy "mellékszál" is, ami nem is biztos, hogy annyira mellékes, hanem a fő.
Itt főleg az elektromos autókkal összefüggő tevékenységi körök az érdekesek, nem lennék meglepve, ha ez arra szolgálna, hogy könnyeben és minél többen tudjanak munkát vállalni akkumulátorgyárakban vendégmunkások. Nem kell akkor vacakolni a különféle szakképzési bizonyítványok honosításával, de azzal sem lesz probléma, hogy szakképzett dolgozókat kell keresni külföldön.

Egy szó mint száz: a szakemberhiány ezzel nem fog megoldódni, csak még ezzel is könnyítik a vendégmunkások bejövetelét, és bár papíron több lesz a szakember, a valóság ékes cáfolatát fogja adni a szépen hangzó szólamoknak. Miközben a Nyugat-Európában dolgozó magyar szakemberek továbbra is kint maradnak.

Lantos János – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »