A véletlenek összjátéka

A véletlenek összjátéka

Még ki sem aludtak a lángok, amikor megjelentek az első hivatalos „szakértői” vélemények, amelyek gyanúsan gyorsan igyekeztek leszögezni, hogy nem szándékos gyújtogatás történt. Furcsa, mert általában az ilyen kijelentéseket több hétig tartó vizsgálat előzi meg.

A párizsi Notre-Dame-ot ért katasztrófát sokan égi jelként értelmezték. Az Európa egyik legismertebb katedrálisát felemésztő tűz épp nagyhét hétfőjén tört ki és néhány óra alatt megsemmisítette a francia főváros egyik keresztény szimbólumát.

Még ki sem aludtak a lángok, amikor megjelentek az első hivatalos „szakértői” vélemények, amelyek gyanúsan gyorsan igyekeztek leszögezni, hogy nem szándékos gyújtogatás történt. Furcsa, mert általában az ilyen kijelentéseket több hétig tartó vizsgálat előzi meg. Aztán pár nap múlva jöttek a megnyugtatónak szánt, de a gyanút tovább növelő bejelentések a tűz lehetséges okairól. Akárhogy is történt, azt biztos, hogy Franciaország keresztény templomaira igencsak rájár a rúd az utóbbi időben. Csak az elmúlt tíz hónapban tíz tűzesetről számolt be a francia sajtó:

1. 2018. június: Église Notre-Dame Des Grâces (Revel)

2. 2018. július: Église Sainte-Thérèse (Rennes)

3. 2018. augusztus: Église de Villeneuve d’Amont (Villeneuve d’Amont)

4. 2018. október: L’église paroissiale Saint-Jean-Baptiste (Saint-Jean-du-Bruel)

5. 2019. január: Église du Sacré Coeur (Angoulême)

Hírdetés

6. 2019. január: Église Saint-Jacques (Grenoble)

7. 2019. február: Cathédrale Saint-Alain (Lavaur)

8. 2019. március: Église Saint-Sulpice (Párizs)

9. 2019. árpilis 15: Notre-Dame (Párizs)

10. 2019. április 21: Notre-Dame-de-Grâce (Eyguières)

Franciaországban tehát minden hónapban tűzvész áldozata lesz egy templom. Összehasonlításképpen: a Saint-Sulpice és a Notre-Dame leégése olyan, mintha egy hónap leforgása alatt elpusztulna a Szent István-székesegyház és a Mátyás-templom Budapesten. Magyarországon egyébként hosszas keresgélés után az elmúlt tíz hónapból két tűzesetről találtunk hírt: 2018 júniusában a kemenessömjéni katolikus templom, 2019 januárjában pedig a perbáli katolikus templom oltára gyulladt ki.

Franciaországban ráadásul nem csak a tűz jelent veszélyt a keresztény templomokra: 2019 februárjában egy hónap leforgása alatt 47 dokumentált támadást hajtottak végre keresztény templomok ellen, ami 25 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. Magyarországon a templomok elleni vandalizmus olyannyira elhanyagolható, hogy az elmúlt tíz hónapból csak a fentebb is említett gyújtogatást lehet megemlíteni.

Ha valaki netán összefüggést vélne felfedezni a keresztény templomok elleni támadások, a rejtélyes tűzesetesek és a tömeges migráció között, azt a mainstream média kigúnyolja, nevetség tárgyává teszi, és paranoiásnak bélyegzi. Így hát, más magyarázat híján azt kell gondolnunk, hogy Magyarországon egyszerűen kevésbé gyúlékony anyagból épültek a templomok. No és valamilyen véletlen folytán a közbiztonság is jobb.

Szóval mindennek a migrációhoz, a terjedő keresztényellenességhez az égvilágon semmi köze. Pusztán a véletlenek összjátéka.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »