A végéhez közeledik a Duna Menti Múzeum felújítása

A végéhez közeledik a Duna Menti Múzeum felújítása

Október 9-én tartotta havi rendszerességgel rendezett sajtótájékoztatóját Andruskó Imre és Orosz Örs Komáromban. A Nyitra Megyei Önkormányzat és a komáromi önkormányzat képviselői a Duna Menti Múzeum közel 2 millió eurós felújításáról számoltak be.

A Magyar Szövetség képviselői elsőként gratuláltak a párt új elnöke, Gubík László megválasztásához, egyúttal biztosították támogatásukról.

A megye által fenntartott kulturális intézmény kapcsán bemutatták a végéhez közeledő felújítási folyamatok képes dokumentációját. A Duna Menti Múzeum műszaki átadás-átvétel előtt álló épületében teljesen felújították az elektromos hálózatot, restaurálták a nyílászárókat, a kiállítótermek és az irodák is új padlózatot kaptak, illetve beépítettek egy liftet is – ezzel akadálymentesítve a történelmi épületet.

A Duna Menti Múzeum felújítása (Fotó: MSZ)

Mint elhangzott, a Kultúrpalota felújítása során jó minőségű burkolatok kerültek beépítésre, megújult a fő lépcsőház, a padlástérbe vezető falépcső jelenleg még restaurálás alatt áll. A 400 négyzetméternyi kiállítóterekben valódi fából készült úszópadlót, míg a múzeum irodái laminált padlót kaptak.

Orosz Örs, a megyei kulturális bizottság elnöke megjegyezte, időszerű lenne az épület tetőszerkezetének a felújítása is, erre további forrásokat keresnek. A tetőtér beépítésével a kulturális intézmény kapacitási problémái is megoldódnának – tette hozzá. Újabb, akár több mint fél millió eurós beruházás lesz a múzeum kiállítótereinek korszerűsítése, de ez a következő megyei képviselő-testületi ülés témája lesz. Mint mondta, a múzeum kérvénye már benyújtásra került, a tetemes beruházáshoz versenytárgyalást kell majd kiírni.

Hírdetés

Andruskó Imre a városi ügyek kapcsán kijelentette, véleménye szerint az idén őszre tervezett parkolási reform bevezetése várhatóan meghiúsul. Mint mondta, számos illetéket megemeltek a városban, a lakosság anyagi terhei jelentősen nőttek, ezért szerinte nem alkalmas az időpont, hogy megkezdjék a lakótelepeken történő parkolás fizetőssé tételét. Ez első körben a hetes lakótelepet érintené. A képviselő szerint azonban ez a népszerűtlen lépés hosszú távon elkerülhetetlen.

A Duna Menti Múzeum kapcsán megjegyezte, az intézmény egyes részlegei a Zichy-palotában vannak, amelyet a megye Komárom városától bérel évente nagyjából 15 ezer euróért. A múzeum azzal a kérvénnyel fordult a megyéhez, hogy a bérleti díjat előlegezze meg a következő tíz évre. Ebből a nagyjából 150 ezer eurónyi összegből a város szeretné felújítani az épület azon részét, amelyet a múzeum használ. Andruskó Imre azt mondta, a megye hajlandó erre, ám hozzátette, Nyitra megye – hasonlóan a többi megyéhez – szűkös költségvetéssel gazdálkodik ebben a ciklusban.

Épületbejárás a Duna Menti Múzeumban (Fotó:MSZ)

A képviselő felhívta még a figyelmet arra, hogy a nyolc megye összesen 2 milliárd eurót kap fejlesztésre uniós forrásokból. Ebből a Nyitra megyében létrejött társulások 200 millió eurót használhatnak fel. Ilyen társulás a Komárom–Érsekújvár tengelyen létrejött és a Nyitra központú, amelyhez 16 község tartozik. Együttesen közel 80 millió eurót osztanak szét a két, úgynevezett Fenntartható városfejlesztés (UMR) keretében létrejött települések között, a maradék 120 millióra azok a települések pályázhatnak, melyek nem tagjai ezen társulásoknak. A Nyitra Megyei Partnerségi Tanács legutóbbi közgyűlésén döntöttek a regionális fejlesztést szolgáló pályázatok idei támogatásáról, hozzávetőlegesen 59 millió euróról. Andruskó megjegyezte, úgy tudja, a Komárom–Érsekújvár Partnerségi Tanácsnak járó összegből a két város a fürdőjét szeretné felújítani.

Orosz Örs a sajtótájékoztató végén kiemelte, köszönettel tartoznak a Magyar Szövetség Nyitra megyei frakciójának teljes körű támogatásáért, aminek köszönhetően a történelmi Magyarország második legrégebbi kultúrháza, a mai Duna Menti Múzeum megújulhatott. A frakció támogatására a továbbiakban is számítanak, hiszen nemcsak Komáromnak fontos, hogy európai színvonalú, 21. századi kiállítóterek létesüljenek az intézményben, hiszen általánosságban elmondható, hogy az egész szlovákiai magyarság közgyűjteményéről van szó.

Szalai Erika/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »