A védelmi minisztérium megünnepelte az egyik legnagyobb holokauszttagadó tábornokát

A védelmi minisztérium megünnepelte az egyik legnagyobb holokauszttagadó tábornokát

A Vasile Dîncu (PSD) által vezetett Védelmi Minisztérium Facebook-bejegyzésben tisztelgett Radu Theodoru tábornok előtt 98. születésnapja alkalmából. Theodoru, aki az 1990-es években a szélsőséges Romania Mare párt alapító tagja volt, könyveket („Románia, mint préda”) és cikkeket publikált, amelyekben tagadta a romániai holokausztot és antiszemita nézeteket hirdetett.

Az Elie Wiesel Intézet nehezményezte a védelmi minisztérium posztját, rámutatva, hogy „81 évvel ezelőtt, a bukaresti pogrom idején a légiósok több mint 125 zsidót öltek meg. Ma a Nemzetvédelmi Minisztérium egy nyugalmazott tábornokot, militáns antiszemitát, egy szélsőséges párt alapító tagját tiszteli és állítja példaképül elénk. A radikális értékek hordozóinak dicsőítése elidegenít minket a NATO-tól és az EU-tól! A román törvények tiltják a tagadók és antiszemiták támogatását…”.

Hírdetés

Egyébként Radu Theodorut a Romániai Holokauszt Tanulmányozásával Foglalkozó Bizottság zárójelentése (2004) is megemlíti, ahol ezt írják róla:

A román szerzők közül azonban senki sem fogadta el a negációs érvet olyan buzgalommal és vehemenciával, mint Radu Theodoru. A volt légierő tisztje, a PRM alapító tagja és egy ideig Tudor helyettese, Theodoru a párt vezetőjével való konfliktusát követően ki akarták zárni a PRM-ből. Theodoru azt állítja, hogy a holokauszt „a valaha volt legjövedelmezőbb zsidó üzlet” lett, „meggazdagítva az úgynevezett szemtanúk szerzőit, akik sorozatosan gyártották az életet a náci táborokban, aberrált túlzásokkal és kóros nézetekkel”. Miután „felkapta a memoárirodalom”, a tézis „különösen jövedelmezőnek bizonyult”. Úgynevezett dokumentumfilmeket készítenek, valójában finom vagy durva misztifikációkat, mint a SHOAH [Claude Lanzmann]”, „úgynevezett tudományos kongresszusokat” tartanak, – mindezt azért, hogy létrehozzák „a félretájékoztatás, az agymosás, a pszichológiai nyomás komplex rendszerét, amely sikeresen kényszeríti a hamisat érzelmi valóságként”. Az „emberi méltóság” reakcióját erre az állapotra, folytatja Theodoru, „‘TÖRTÉNELMI REVIZIONIZMUS’-nak nevezik, és bátor pártolói „a cionista nácizmus célpontjává váltak, amely fizikai terrorral, sajtóban történő lincseléssel, bírósági terrorral, bombázásokkal, társadalmi elszigeteléssel és gazdasági csapásokkal lép fel a revizionista történészek ellen”.”

A védelmi minisztérium a sajtónak küldött válaszában kijelentette, hogy „sajnálja” a helyzetet, és törölte a posztot. A minisztérium „megbocsáthatatlan hibának” minősítette az esetet. „A holokauszt több millió ártatlan áldozata olyan tragédia, amelyet soha nem lehet elfelejteni. A Honvédelmi Minisztérium aktívan részt vesz a romániai antiszemitizmus, idegengyűlölet, radikalizálódás és gyűlöletbeszéd megelőzésére és leküzdésére irányuló intézkedések végrehajtásában. A bejegyzést eltávolítottuk a minisztérium oldaláról, és biztosítjuk Önöket, hogy mind a nyilvános kommunikációban, mind a jelenlegi tevékenységünkben határozottan fellépünk a holokauszt tagadásának és elferdítésének, az antiszemitizmusnak és az intolerancia minden formájának megakadályozása és határozott szankcionálása érdekében” – áll a Honvédelmi Minisztérium Tájékoztatási és Közkapcsolati Igazgatóságának közleményében. (G4Media)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »