A védelmi miniszter szerint Románi akkor sem áll hadba, ha az oroszok lerohanják Ukrajnát

A védelmi miniszter szerint Románi akkor sem áll hadba, ha az oroszok lerohanják Ukrajnát

NATO-tagként Románia még a legrosszabb forgatókönyv – ha Oroszország bevonul csapatokkal Ukrajna területére – bekövetkezte esetén sincs abban a veszélyben, hogy be kellene állnia a háborúba – jelentette ki a védelmi miniszter.

Vasile Dâncu a Prima TV adásában nyilatkozott vasárnap, ahol arról kérdezték, hogy a térségben kialakult helyzetre való tekintettel kell-e félniük a katonai behívástól a román férfiaknak, különösen a fiataloknak.

Hírdetés

„Egyáltalán nem kell aggódniuk, és szeretnék néhány nagyon pragmatikus érvet felhozni emellett: mindenekelőtt azért, mert Románia, mint egy erős, a legerősebb védelmi rendszer – a NATO – tagja, jelenleg még a legrosszabb forgatókönyv – ha például Oroszország bevonul csapatokkal Ukrajna területére – bekövetkezte esetén sincs abban a veszélyben, hogy be kellene lépnie a háborúba” – szögezte le Dâncu.

Amint arra Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is a rámutatott közelmúltban, a NATO-szerződés értelmében a Szövetség csak saját tagországainak védelmében hajthat végre katonai beavatkozást; Ukrajna pedig egyelőre még nem NATO-tag – nyomatékosította a miniszter.

Hozzátette, még Ukrajna sem mozgósította tartalékos katonáit.(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »