A védelmi, a belügyi és a külügyi tárcát behúzta a Szabadságpárt

A védelmi, a belügyi és a külügyi tárcát behúzta a Szabadságpárt

Az új osztrák koalíciós kormányban a nagyobbik kormánypárt,

az Osztrák Néppárt (ÖVP) 7 miniszterrel és a kancellárral, míg a kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 6 miniszterrel, köztük az alkancellárral képviselteti magát.

A kormányüléseken 16-an fognak ülni a nagyasztalnál: Sebastian Kurz kancellár, valamint hét miniszter és egy államtitkár az ÖVP, illetve hat miniszter, köztük Heinz-Christian Strache alkancellár, egyben az állami hivatalnokok és a sportügyek minisztere és egy államtitkár az FPÖ oldalán – jelentette az APA. Az előző kormányból egyetlen ember, a volt külügyminiszter, Sebastian Kurz kancellár tagja az új kormánynak. 

Hírdetés

Míg a szociáldemokratákkal nagykoalícióban kormányzó előző néppárti csapatban csak egy miniszternő volt, a jelenlegiben három miniszter és egy államtitkár képviseli a nőket. Az FPÖ-nek két nő minisztere van. Összességében az új kormányban a nők aránya az államtitkárokkal együtt 37,5 százalék.

A kulcstárcák közül a pénzügyit (Hartwig Löger), a gazdaságit (Margarete Schramböck) és a mezőgazdaságit (Elisabeth Köstinger) a néppárt, míg

a védelmit (Mario Kunasek), a külügyit (Karin Kneissl) és a belügyit (Herbert Kickl) a Szabadságpárt kapta.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »