A vecsési Jobbik és Vona Gábor egy vezető héber újságban – Mindez a fény ünnepének köszönhetően

A vecsési Jobbik és Vona Gábor egy vezető héber újságban – Mindez a fény ünnepének köszönhetően

Vona Gábor, a Jobbik elnöke és a vecsési Jobbik nem sokkal ezelőtt kikerült Izrael legolvasottabb héber nyelvű újságjának, a Jediot Áháronotnak a honlapjára, mégpedig a hanuka nevű zsidó ünnep körüli magyarországi szócsatározások jóvoltából. Kisebb-nagyobb csúsztatásokkal, pontatlanságokkal ugyan, de végül is az izraeli lap összefoglalja az elmúlt két nap hanukával kapcsolatos, már-már tragikomédiába forduló magyarországi eseményeit. Az írás jobb oldalán Vona Gábor kisebbik fényképe fölött a „kellemes ünnepet!” jó kívánság, míg a pártelnök fotója alatt a „Vona Gábor: Ki lesznek zárva a lázadók” szöveg olvasható.

„Fogadják az antiszemita párt hanukai üdvözeletét!” címmel a Jediot Áháronot című izraeli héber napilap világhálós kiadása röviddel ezelőtt tette ki a Vona Gábor hanukai üdvözletéről és annak zsidó, illetve magyar fogadtatásáról szóló hírt. A „fények ünnepére” küldött üdvözlet ismertetése előtt a cikkíró megemlíti, hogy a Jobbik az utóbbi időkben igyekszik megváltoztatni a róla, mint szélsőjobboldali pártról alkotott képet, s ezért a pártelnök hanukai üdvözlete is hűvös fogadtatásban részesült mind Köves Slomó rabbi, mind az egyik budapesti alapszervezet (Vecsésről lenne szó, s Izraelben nem tudják, hogy ez a város nem tartozik Budapesthez – H. J.) részéről.

„Az éveken keresztül durva antiszemita pártnak számító magyar Jobbik Párt (sic!) az elmúlt napokban igyekezett a mérsékeltebb arcát mutatni, s ezért kellemes hanukát kívánó üdvözletet is küldött a Magyarországon élő zsidóknak”, állapítja meg a cikkíró majd hozzáfűzi: „Ám ezt a gesztust sem a zsidó közösség, sem a párt tagjai nem nagyon értékelték.” Izraelbe is eljutott tehát a fiaskót vallott ünnepi jó kívánság híre, s egyben az is, hogy Vona Gábor végül a saját tagtársai előtt is magyarázkodásra kényszerült: „Vona Gábor, a Jobbik elnöke megpróbált mentegetőzni, mondván, az üdvözlet küldése a magyarországi keresztények és zsidók közti megbékélésre irányuló erőfeszítés részét képezi. Elmondása szerint: büntetést kapnak azok a párttagok, akik erélyesen elítélték a (hanukai – H. J.) üdvözlet küldését”, írja az izraeli újság.

A cikkíró ezután rátér arra, hogy miért nem fogadták kitörő lelkesedéssel a hanukai jó kívánságokat a zsidók: „Annak ellenére, hogy a jelek szerint a párt mérsékli a nacionalista hangnemét, az elmúlt években tett antiszemita megnyilvánulásai miatt nem képes gyorsan meggyőzni a zsidókat arról, hogy valóban megváltozott volna. Nem felejtik el neki Izrael támadását (igen, ismét a Golda Méír megfogalmazta régi lemez: aki bírálni merészeli Izraeli politikáját, az antiszemita – H. J.) vagy a ’nemzet biztonságára veszélyes’ magyar zsidók listájának összeállítására vonatkozó követelését.”

Hírdetés

A Jediot Áháronot idéz Vona Gábor zsidóknak írt hanukai üdvözletéből: „Reméljük, hogy az elgondolkodás és az öröm ideje lehetőséget ad a szellemi ébredésre is, s mint a fények ünnepe (a hanuka egyik héber jelzője – H. J.) elhozza az utat megvilágító valódi világosságot.” (Vona eredeti szövege ezzel szemben így hangzik: „… az emlékezés és az örvendezés eme időszaka lehetőséget nyújtson a lelki megújulásra, s mint a fények ünnepe, árasszon valódi világosságot, amely képes utat mutatni.”)

A vecsési Jobbik-alapszervezet hanukával kapcsolatos megnyilvánulásával is részletesen foglalkozik az izraeli lap. A vecsési jobbikosok közösségi oldalán napvilágot látott sokszor idézett elutasító vélemény kissé pontatlan idézése után Vona Gábor válaszát ismerteti a lap: „Vona az egyik helyi újságnak ma azt mondta, hogy pártja vecsési alapszervezetének reakciója elfogadhatatlan, s ezért ő eltávolítja azokat a tagokat, akik ezt az agresszív posztot kitették. Nincs helye a pártban olyan embernek, aki így beszél”, idézi Vona Gábort a Jediot Áháronot.

Zárszóként az izraeli újság régebbi és jelenkori történelmet is felemlít: „Magyarországon a holokauszt előtt nagy és virágzó zsidó közösség élt, ám csak kis része élte át a második világháborút. A lengyelországi Auschwitz-Birkenau megsemmisítő táborban meggyilkolt 1,3 millió ember közül mintegy 430 ezer magyar zsidó volt. Az elmúlt esztendőkben a magyarországi zsidó közösség egyre inkább növekszik, főleg Budapesten, de közben aggódik is a fokozódó antiszemitizmus miatt”, írja a Jediot Áháronot.

Hering J. – Kuruc.info

A vecsési Jobbik nem hajlandó "hanukázni" – Vona etikai eljárást kezdeményezett ellenük

Vona és Mirkóczki: Tisztelt Vezető Rabbi Úr, hanuka alkalmából engedje meg, hogy tisztelettel köszöntsük!


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »