A vatikáni sportolók is tűzszünetet kérnek a párizsi olimpia idejére

A vatikáni sportolók is tűzszünetet kérnek a párizsi olimpia idejére

Július 26-án kezdődnek a francia fővárosban a XXXIII. olimpiai játékok, majd azt követően a paralimpiai játékok, amelynek alkalmából Ferenc pápa tűzszünetet kért a régi hagyománynak megfelelően. Az Athletica Vaticana sportolói hozzá csatlakozva július 24-én nyílt levelet küldtek a párizsi esemény résztvevőinek, amelyben együttérzésre, összefogásra, testvériségre biztatják őket.

A Szentatya július 21-én, vasárnap az Úrangyala elimádkozásakor emlékeztetett: A sportnak nagy társadalmi ereje is van, mely képes békésen egyesíteni a különféle kultúrájú embereket. A pápa kifejezte reményét, hogy ez az olimpia és paralimpia annak a befogadó világnak a jele lesz, amelyet építeni akarunk, és a sportolók tanúságtételükkel a béke hírnökei, valamint hiteles példaképek lesznek a fiatalok számára. „Különösen azt kívánom, hogy az ősi hagyományt követve az olimpia tűzszünetre adjon alkalmat a háborúkban, a béke iránti őszinte vágyunkat bizonyítva általa” – tette hozzá a Szentatya.

Két nappal az olimpia megnyitása előtt a vatikáni sportegyesület tagjai sporttársaikhoz fordultak levelükben, megismételve a pápa felhívását. A világban háborúk zajlanak, feszültség és igazságtalanság tapasztalható mindenütt. Ferenc pápa január 13-ától kezdve számtalanszor kérte, hogy a játékok idejére hallgassanak el a fegyverek. A menekültekből álló csapat versenyzése is a béke üzenete a sportolók nagy családja részéről az emberiség e sötét órájában.

Az olimpia és az augusztus 28-án kezdődő paralimpia elsősorban olyan nőkről és férfiakról szól, akik ugyan nem tudják megállítani „a darabokban zajló világháborút” – ahogyan Ferenc pápa hívja –, de a testvéribb emberiség lehetőségére tesznek javaslatot. Teszik ezt a sport népszerű és mindenki számára érthető nyelvét beszélve – fogalmaz az Athletica Vaticana által kiadott közlemény.

„Kedves sporttársaink! Párizsban mindenki igyekszik megtestesíteni a sport valódi értékeit: a szenvedélyt, a befogadást, a testvériséget, a csapatszellemet, a lojalitást, a felemelkedést, az elkötelezettséget és az áldozatvállalást. Minden egyes edzés, minden egyes kihívás, amit teljesítetek, minden nehéz pillanat, amivel bátran szembenéztetek, együtt juttatott el titeket az olimpiai játékokra. Mindezt annak tudatában, hogy a sport nem csak a győzelemről vagy a vereségről szól. A sport utazás az életben, ahol soha nem vagyunk egyedül. Ferenc pápa arra emlékeztet minket, hogy az élet nagy maratonjában adjuk egymásnak a stafétát, vigyázva, hogy senki ne maradjon le egyedül, lépteinket a legutolsók lépteihez igazítva. Igen, a legutolsókhoz: így öleljük át azokat, akik minden napjukat úgy élik, hogy megpróbálnak a sport nyújtotta reménybe kapaszkodni a háborúk, a szegénység, az igazságtalanságok, feszültségek, félelmek közepette. És éppen ők mesélnek nekünk felemelkedésről, reményről, befogadásról.”

Hírdetés

Ebben a a sporton keresztül is megmutatkozó testvéri szellemben, néhány órával a 2024-es olimpiai játékok megkezdése előtt az Athletica Vaticana újra megismételte Ferenc pápa felhívását a fegyverszünetre az olimpia idején.

„Tokióban három évvel ezelőtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kiegészítette az »együtt« szóval a híres olimpiai mottót: »Gyorsabban, magasabbra, erősebben«. Így tehát Párizsban az olimpiát és a paralimpiát az együtt stílusa határozza majd meg. Ferenc pápa a sportban kulcsszóként jelölte meg számunkra a felebaráti szeretetet, erre biztatta a vatikáni sportolókat is, akik most sporttársaikhoz fordulva adják tovább az üzenetet: felebaráti szeretet.

Kedves sportolók, ne csüggedjetek! Senki nincs egyedül a sportban: mindenki mellett ott áll egy csapat, egy család, egy közösség. Anélkül, hogy kiskapukat keresnénk, az olimpiai játékok a remény lehetőségét adhatják az apró és nagy kérdésekben az egyes emberek és az egész emberiség számára. Igen, az olimpia és a paralimpia a béke stratégiája lehet, a »háborús játékok« ellenszere” – olvasható a Szentszék hivatalos sportegyesületének levelében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »