A vatikáni államtitkár felszólalt a nukleáris fegyverek teljes felszámolása érdekében az ENSZ-ben

A vatikáni államtitkár felszólalt a nukleáris fegyverek teljes felszámolása érdekében az ENSZ-ben

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) találkozót szervezett New Yorkban a teljes nukleáris leszerelés világnapján, szeptember 26-án, amelyen felszólalt Pietro Parolin bíboros, államtitkár is. Hangsúlyozta, hogy nukleáris fegyverektől mentes világra van szükség és arra, hogy minden ország elkötelezze magát ennek szabályozása mellett.

Pietro Parolin bíboros úgy fogalmazott: az ukrajnai konfliktus ismét nagyszabású háborút hozott Európába, és újra tapasztaljuk „a nukleáris fegyverek használatával való visszataszító fenyegetést”, ami jól mutatja, hogy „a világ milyen közel került a nukleáris háború szakadékához”.

Már a nukleáris fegyverekkel való fenyegetésnek is pusztító következményei vannak az egész emberiségre nézve, és azt bizonyítja, hogy az atomfegyverek végleges felszámolása „kihívás, de egyben erkölcsi és humanitárius parancs is” – ahogy azt Ferenc pápa a Fratelli tutti kezdetű enciklikájában írta. A bíboros, államtitkár rámutatott, hogy a nukleáris arzenállal rendelkező államok atomfegyvereik bővítésével és korszerűsítésével továbbra is az elrettentésre támaszkodnak, figyelmen kívül hagyva a nemzetközi szerződések kötelezettségeit, mint például az atomsorompó-egyezmény hatodik cikkelyét.

A nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló 1968-as szerződést aláíró országok augusztusban tartották tizedik szerződés-felülvizsgálati konferenciájukat, és nem jutottak megegyezésre egy közös dokumentumról. Ezt a Szentszék aggodalommal követte; „még ha a tervezetet jóvá is hagyták volna, de a leszerelésre vonatkozó jelentős új kötelezettségvállalások hiánya miatt mégsem léptünk közelebb a nukleáris fegyverek nélküli világhoz” – hangsúlyozta Parolin bíboros.

Hírdetés

Ezzel szemben előrelépés történt a nukleáris fegyverek tilalmáról szóló 2017-es egyezmény értelmében azokkal az ENSZ-tagállamokkal, amelyek a közelmúltban cselekvési tervet hagytak jóvá a fegyverek ellenőrzésére, az áldozatok segítségére és az atomenergia-ipar környezeti következményeinek orvoslására. A Szentszék szerint a nukleáris hatalmaknak is meg kellene tennie ezeket az erőfeszítéseket, függetlenül attól, hogy milyen álláspontot képviselnek az egyezménnyel kapcsolatban, amelyet nem írtak alá.

Parolin bíboros rámutatott: további célkitűzés azoknak az erőfeszítéseknek a fellendítése, amelyek a nukleáris kísérletek tilalmáról szóló 1996-os, nyolc aláíró ország által még nem ratifikált egyezmény hatálybalépésére irányulnak. Cél a tárgyalások újraindítása is azokról az egyezményekről, amelyek a hasadóanyagok kezeléséről, valamint arról szólnak, hogy az országok nem használják fel a meglévő nukleáris fegyvereket. Az államtitkár rámutatott, hogy e célok elérése érdekében kézzelfogható előrelépés hiányában a jelenlegi rendszer erodálódása fenyeget. Amíg léteznek atomfegyverek, nem zárható ki a bevetésük lehetősége, és ez – ahogy Ferenc pápa 2019-ben Hirosimában mondta –, „közös otthonunk minden lehetséges jövőjét fenyegeti”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »