A vasútnak központi szerepe van

A közösségi közlekedésben a vasútnak központi szerepe van – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára pénteken Budapesten a 68. vasutasnapon, a kitüntetések átadásán.

Mosóczi László hangsúlyozta, a közösségi közlekedést a továbbiakban is a gazdasági fejlődés motorjaként, a vidék lakosságmegtartó képességének kulcstényezőjeként kezeli a kormány.

Az államtitkár kiemelte, a tárca elvárásaiban a korábbiaknál is hangsúlyosabban jelenik meg egy ügyfélorientált szolgáltatói jövőkép kialakításának igénye, a közösségi közlekedés használói arányának növeléséért hatékonyabb, összehangolt, vonzó kínálatot kell nyújtani az utasoknak.

Mosóczi László szólt arról, hogy a kormányzati munkamegosztásban elválik egymástól az állami közlekedési társaságok tulajdonosi joggyakorlása, illetve a szakmai felügyelet, a közszolgáltatások megrendelése.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy a közúttal szembeni versenyképes vasúti szolgáltatás nyújtásának feltétele a vasúti infrastruktúra további korszerűsítése, amelynek fókuszában Budapest és térsége, valamint a főváros és a 100 ezernél több lakosú nagyvárosok összeköttetése áll. Kiemelt fejlesztési területnek nevezte az államtitkár a vasúti digitalizációt, a központi forgalomirányítást, a biztosító-berendezések és a vasúti kommunikáció rendszereit, az utastájékoztatást, az elektronikus jegyrendszer kiépítését.

Mosóczi László a kitüntetetteket köszöntve úgy fogalmazott, hogy ők a 150 éves MÁV hagyatékának továbbvivői, a mintegy 40 ezer magyar vasutas közül is a legkiválóbbak.

A kitüntetési ünnepségen bemutatták a MÁV megalakulásának 150. évfordulójára feldíszített mozdonyt, amelyen 150 nyelven írták ki a vonat szót.

Tisztavató ünnepség a 68. Vasutasnap budapesti központi rendezvényén Magyar Vasúttörténeti Parkban 2018. július 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Illés Zoltán, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy a posta jubileumi bélyegblokkok kibocsátásával köszönti a 150 éves MÁV-ot, és a többi között felidézte a postások, valamint a vasutasok közös munkájaként 2004-ig működtetett mozgóposta-szolgáltatást.

Hírdetés

A vasutasnapi ünnepségen 350-en kaptak miniszteri, illetve vállalati kitüntetést.

A MÁV az állam stratégiai fontosságú vállalata

A MÁV a magyar állam stratégiai fontosságú vállalata, míg 2010 előtt a vasúti hálózat leépítése, a vasutasok elbocsátása volt napirenden, mostanra a fejlesztésekről, a munkaerő képzéséről, az egyre sürgetőbb munkába állásról lehet beszélni – hangsúlyozta Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter pénteken a MÁV 68. Vasutasnap tisztavató rendezvényén, Budapesten.

Hangsúlyozta, 2010-ben a magyar vasút fejlesztése új lendületet kapott, azóta teljesítménye, létszáma, gazdasági ereje növekszik.

Felidézte, hogy a MÁV az idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, és – mint fogalmazott – Magyarországon kevés olyan cég, intézmény van ma, amelyik elmondhatja magáról, hogy másfél évszázada meghatározó szerepet játszik a magyar társadalom, gazdaság életében.

A miniszter ismertette, az Országgyűlés 2011-ben hozott törvényt arról, hogy a Magyar Államvasutak nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon. Az állam és a Magyar Államvasutak hosszú távú közszolgáltatási szerződést kötött, amely kiszámíthatóvá teszi a vállalat működését, és lehetőséget ad a középtávú stratégiai megvalósítására – tette hozzá.

A magyar gazdaság nem nélkülözheti a fejlett, minden tekintetben XXI. századi vasúti szolgáltatást, ezért a kormány kiemelt jelentőséget tulajdonít a vasútnak, és törekszik a vasúti dolgozók megbecsültségének javítására – jelentette ki a miniszter.

Kifejtette, a MÁV-csoport korábbi 300 milliárd forintos adósságállományát 2017 végére az ötödére, 50 milliárd forintra sikerült leszorítani. A kormány döntése értelmében a vasúti dolgozók bére 2017 és 2019 között átlagosan 30 százalékkal nő, 2017-ben 13 százalékos volt a bérnövekedés, idén átlagosan további 12 százalékkal emelkednek a keresetek, amihez a kormány 45,6 milliárd forintot biztosít. A három évre szóló megállapodás értelmében 2019-ben további legalább 5 százalékos emelés várható – mondta.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója (b) és Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a 68. Vasutasnap budapesti központi rendezvényén Magyar Vasúttörténeti Parkban 2018. július 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A kormány 2020-ig összesen mintegy 1500 milliárd forinttal támogatja a vasút fejlesztését, miközben a családok közlekedési rezsije nem nőtt, a közösségi közlekedés alaptarifái 2010 óta változatlanok – mondta Bártfai-Mager Andrea.

A Vasúttörténeti Parkban a Baross Gábor Központ 213 végzett hallgatója tett vasutas tiszti esküt.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a fogadalmat tett vasutas tiszteket köszöntve hangsúlyozta, hogy a MÁV-csoport jó pályán van, a társaság a felzárkózást megkezdte, az eredményei vitathatatlanok. Egyebek közt a felújított vasútvonalak, állomások, új járművek beszerzése, az online jegyértékesítési rendszer, a különböző informatikai megoldások, például az okos telefonon használható vasúti alkalmazás mutatják az eredményeket – mondta.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »