A varsói orosz nagykövet szerint Kelet-Lengyelországban nem volt szovjet agresszió, szükség volt az invázióra

A varsói orosz nagykövet szerint a lengyelek is tehetnek a II. világháború kitöréséről.

Szergej Andrejev lengyelországi orosz nagykövet szerint a lengyelek a háború előtt többször is megakadályozták, hogy létrejöjjön a nemzetiszocialista Németország ellen egy koalíció. "Ezért legalább részben Lengyelország felelős az 1939 szeptemberének történései miatt."

Majd azt is kifejtette a nagykövet, hogy a még abban a hónapban történt szovjet invázió Kelet-Lengyelországban nem volt agresszió, hanem „a Szovjetunió biztonsága érdekében volt szükség rá”, miután a német megszállásnak már világos volt az eredménye – írta a BBC.

Hírdetés

A nagykövet szavai nem igazán jöttek jól, hiszen a két ország között nem túl jó a kapcsolat. Lengyelország az oroszok egyik legnagyobb kritikusa az ukrán konfliktus miatt. Ráadásul egy nappal ezelőtt Moszkvában bekérették a lengyel nagykövetet, mert egy lengyel faluban szovjet katonai sírokat rongáltak meg. Igaz, Lengyelország elítélte a milejczycei temető megszentségtelenítését.

Andrejev kijelentéseire a lengyel külügyminisztérium reagált, azt írták, hogy a nagykövet „aláásta a történelmi igazságot” kijelentéseivel.

(VS nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »