A vámháború miatt rajtunk csattan az ostor

Az EU mától 25 százalékos védővámot vet ki számos amerikai termékre, a kereskedelmi háború Magyarországot is sújtja.

– mondta a Világgazdaságnak az Equilor vezető elemzője. Holecz Noémi emlékeztetett az Európai Központi Bank legfrissebb előrejelzésére, amely a protekcionista kereskedelmi intézkedések miatt az euróövezet idei GDP-növekedésének mértékét 2,4-ről 2,1 százalékra csökkentette.

Az Egyesült Államok azon lépése, hogy az uniós országokkal szemben is bevezette az acél és az alumínium importjára kiszabott 25, illetve 10 százalékos védővámot, fejfájást okoz az autóipari cégeknek.

A hazai feldolgozóipari kibocsátás 28 százalékát adó hazai autóipari termelési érték tavaly 8038 milliárd forint volt, és 91 százalékban külföldön keletkezett. Az elemző jelezte: Magyarország kivitelének java része az EU-ba, főleg Németországba kerül. Ám a kereskedelmi háború miatt csökkenhet a nyugat-európai gazdasági növekedés üteme, így a magyar exporttermékek iránt is mérséklődhet a kereslet. Másrészt az amerikai védővámok miatt romlik az európai alkatrészek és gépkocsik előállításának versenyképessége, emiatt csökkenhet az exportjuk is.

Ma lép hatályba az amerikai protekcionista intézkedésre adott uniós válaszlépés:

Hírdetés

az EU 25 százalékos védővámot vet ki csaknem 3 milliárd eurónyi amerikai termékre, például a mogyoróvajra, az áfonyára, a narancslére, számos vas- és acélárura, ruhára, ágyneműre, dohánytermékekre, motorkerékpárokra, jachtokra, de a bourbon whiskey-re is.

Holecz Noémi szerint az emiatt megdráguló amerikai termékek erősítik az uniós inflációt. Igaz, a listán lévő bizonyos amerikai termékek részesedése nem számottevő a magyar piacon.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a minap azt mondta: ha van olyan ország, amelynek rossz az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborúja, az Magyarország. A magyar gazdaságban az export aránya a GDP-hez viszonyítva 90 százalék; a kivitel 79 százaléka az EU-ba megy, miközben az USA és Kína Magyarország második és harmadik legfontosabb kereskedelmi célországa az EU-n kívül. A tárcavezető reméli, hogy a párbeszéddel mihamarabb orvosolható ez az áldatlan helyzet.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »