A válság ellenére a pozsonyi Volkswagen újabb beruházásokat tervez

A válság ellenére a pozsonyi Volkswagen újabb beruházásokat tervez

A szlovákiai autógyártóknak egyre több gondot okoz az alkatrészhiány és az ukrajnai háború. A problémák a legnagyobb szlovákiai autógyártót, a pozsonyi Volkswagent sem kerülték el, a vállalat ennek ellenére még mindig 11,5 ezer embert foglalkoztat, és újabb beruházásokat tervez.

Szlovákia legnagyobb autógyártója, a Volkswagen (VW) Slovakia tavaly – 9,53 milliárd eurós forgalom mellett – 264 millió eurós bruttó nyereséget ért el.

„A 2020-as évhez képest, amikor a VW Slovakia 278 millió eurós nyereséget könyvelhetett el, ez mintegy öt százalékos visszaesést jelent. A vállalat – az alkalmazottaival együtt – azonban még így is az állami költségvetés legnagyobb befizetőjének számít, és ezt a státuszát az ötödik egymást követő évben sikerült megőriznie”

– jelentette be Oliver Grünberg, a társaság igazgatótanácsi elnöke a pozsonyi autógyártó éves gazdasági adatainak a bemutatóján. „Vállalatunk rendkívül nehéz körülményekkel néz szembe. Ennek ellenére – elsősorban a hatékony termelésirányításnak, a hatékonyság növelésének és a szigorú pénzügyi fegyelemnek köszönhetően – sikerült fenntartani a stabil eredményeinket, amelyek azt bizonyítják, hogy jó úton járunk” – tette hozzá Grünberg.

Hírdetés

A vállalat beruházásai az egy évvel korábbihoz képest tavaly csaknem megduplázódtak, elérve a 100 millió eurót, a cég az elmúlt három évtizedben így összesen több mint 4,75 milliárd eurót fektetett be Szlovákiában. „A Škoda Superb és a Volkswagen Passat prémiummodellek gyártásának előkészítésére irányuló jelenlegi 400–500 millió eurós beruházás után a pozsonyi Volkswagen további, több mint 500 millió eurós beruházást tervez” – mondta el Grünberg, aki azonban egyelőre nem volt hajlandó meghatározni a beruházás konkrét összegét, és azt sem, hogy milyen típusú járművekről lenne szó.

A VW Slovakia igazgatótanácsi elnöke szerint, bár a világpiacokon nőtt a kereslet az autók iránt, a vállalatuk helyzetét alaposan megnehezíti a kiszámíthatatlan alkatrészellátás, azon belül is a félvezetők hiánya okozza a legnagyobb gondot. Ez utóbbit idén azonban tovább súlyosbította az ukrajnai háború is. „Rendkívül rugalmasan kell reagálnunk a változásokra, hogy a lehető legnagyobb mértékben fenn tudjuk tartani a termelésünket” – tette hozzá Grünberg.

Tavaly a Volkswagen Slovakia a csoport öt márkájából 308 990 járművet gyártott le, aminek csaknem 70%-át a városi terepjárók adták. Az elektromos és plug-in hibrid járművek aránya 28%-ra nőtt. A forgalom tekintetében a legnagyobb exportpiacok Kína 25, Németország 18 és az USA 17 százalékos részesedéssel. A járművek mellett a Volkswagen Slovakia tavaly 26 410 sebességváltót és 19,7 millió alkatrészt is gyártott. A gyártáshoz szükséges anyagok egynegyedét mindeközben szlovákiai beszállítóktól vásárolták, ami több mint kétmilliárd eurót tesz ki.

„A jó hír, hogy a világjárvány ellenére vállalatunknak sikerült megtartania a 11 500 alkalmazottját, és azt tervezzük, hogy az új modellgenerációk gyártásának a megkezdésével az alkalmazottak számát tovább növelhetjük”

– mondta el Frank Rösler, a cég igazgatótanácsi tagja. Szerinte a vállalat fenntartotta a bevált juttatásokat, így például a 13. és 14. fizetést és a teljesítménybónuszokat is. Tavaly emiatt több mint 20 millió eurót csoportosítottak át a munkavállalói juttatásokra. (mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »