A valóság gutaütése

A valóság gutaütése

Guy Verhofstadt belga európa parlamenti képviselőnek csupa kudarc az élete

, ha Orbán Viktorral próbál kötekedni. Már korábban is nagy hangon kiabálta bele a nyilvánosságba, hogy vonják meg a magyar miniszterelnök vétójogát. Persze senki nem hallgatott rá. Már csak azért sem, mert azt nem lehet csak úgy. Ahhoz neki is hozzá kellene járulnia, az Európai Unió tanácsában ugyanis egyhangú döntéssel lehet valami ellen vagy mellett állást foglalni. Így aztán különösen szíven üthette Verhofstadtot, hogy Orbán Viktor nem járult hozzá ahhoz, hogy az Európai Unió 50 milliárd euróval támogassa Ukrajnát a jelenlegi hétéves költségvetésében még négy évig.

Az volt itt a tét, hogy a többi tagállam pénze mellett a magyarokét is odaadták volna Ukrajnának. „Ezt az Ukrajnának szánt ötvenmilliárdot, illetve a költségvetés ehhez kapcsolódó módosítását meg kellett vétóznom. Nem volt más választásuk, tudomásul kellett venniük” – hangsúlyozta Orbán Viktor a tanácskozás után. Mint a kormányfő kifejtette, ő csak Magyarország nevében tud beszélni, nem tudja azt mondani a tagországok miniszterelnökeinek, hogy az ő népük mást akar, mint amit képviselnek.

Nem mondhatja, noha a közvélemény-kutatásokból tudni lehet, hogy az európai emberek sem háborúpártiak, ők is elítélik a vérontást, az ember fölösleges halálát okozó gyilkos harcokat. Elítélik azt a háborút, amely nem szól másról, csak a fegyverüzlet felvirágoztatásáról. Mennél tovább tart a háború, annál jobban járnak a fegyvergyárosok, akik aztán támogatják a hatalmon lévő politikusokat.

Kezdjem sorolni, kiket? Nem Orbán Viktort, az egészen biztos. De azokat igen, akik nem engedték meg Ukrajnának, hogy már nem sokkal a háború kitörése után békét kössön az oroszokkal. A volt német kancellár, „Schröder a közelmúltban nyilvánosságra hozta, hogy egy hónappal a háború kezdete után, 2022 márciusában Volodimir Zelenszkij békét akart kötni az oroszokkal, de az amerikaiak ezt nem engedték. Ez így van! Emlékezhetünk rá: az ukrán elnök akkoriban azt nyilatkozta, hogy ők boldogan befejezik a háborút, mert a győzelmi esélyeik Oroszországgal szemben gyakorlatilag a nullához konvergálnak. Erre akkoriban nem igazán figyelt fel a világ, és azt kell mondanom, hogy sajnos most sem figyel…” – fogalmazott Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az Origónak.

A dolog úgy fest, hogy az a pénz, ami a fegyvergyártáson keresztül az amerikai politikába ömlik, bizony komoly részben átfolyik Európába is. Nem lehet ugyanis véletlen, hogy az Európai Unió 27 államából 26 egységesen kiáll amellett, hogy az öreg kontinens szövetsége unióként támogassa az ukrán háború folytatását. Magyarán azt, hogy Ukrajna álljon ellen továbbra is az oroszoknak, folyjon a vér, az értelmetlen gyilkolás. Ráadásul úgy, hogy Amerika – mint marionettfigurákat – rángatja az uniós állam- és kormányfőket, hogy ők viseljék ennek a szörnyűségnek a költségeit. Nehogy a nagy kiadások elleni tiltakozások veszélyeztessék az újraválasztásra készülő Biden elnököt.

Csak és kizárólag Orbán Viktor volt az az egyetlen kormányfő, aki erre nemet tudott mondani.

Hírdetés

Orbán az EU-csúcson kijelentette: „Világossá tettem, hogy ennek a döntésnek a pénzügyi következményeit a magyarok nem fogják kifizetni. Ha szükség lesz rá, Magyarország a kéziféket be fogja húzni. Efelől ne legyen kétségünk.” Emlékeztetett: Magyarország a migráció esetében is figyelmeztette az uniós vezetőket, majd megtette a szükséges lépéseket. „Később is, amikor szankciókat vezettek be, mert Magyarország nem tud mindig vétózni, de amikor a szankciók következményeit nekünk kellett volna elszenvedni, Magyarország behúzta a kéziféket”, tette hozzá. Orbán Viktor elmondta továbbá: Ukrajna támogatására megint közös hitelt akar felvenni az unió, amit már kipróbáltak a covid után. Mint mondta, egyesek hozzáfértek ehhez a pénzhez, míg mások, így Magyarország nem, ezért erről mára kiderült, hogy nem volt jó koncepció.

És akkor jön Verhofstadt és kijelenti, hogy: „Botrányos az Európai Bizottság döntése, amellyel tízmilliárd eurót szabadított fel Magyarország számára.” Ami nem kis részben azért volt visszatartva, hogy Magyarország beadja a derekát a háború támogatása tekintetében. Nem jártak eredménnyel.

Az már csak hab a tortán, hogy a tízmilliárd euró felszabadításával az unió elismerte, hogy egy szó sem volt igaz abból, amit jogállamisági deficit miatt Magyarország szemére hánytak.

Nem kívánom, hogy Verhofstadtot üsse meg a guta. De nem lennék meglepve, ha mégis megütné. Ez a valóság gutaütése lenne.

Horváth K. József

A szerző szerkesztő

www.magyarhirlap.hu

 


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »