A választásokhoz igazítja a kormány a nyugdíjemelést

A választásokhoz igazítja a kormány a nyugdíjemelést

Jövő novemberben jöhet a pótnyugdíjemelés. A Jegybank szerint – a gazdaság teljesítményétől függően – akkor egészíthetik majd ki a 2017-re ígért 1,6 százalékos módosítást, ami egy átlagos nyugdíj esetén, havi 2 ezer forintos emelést jelent. A Nyugdíjasok Országos Képviselete nem ért egyet a tervekkel. Szerintük a kormánynak legalább a jövő évre tervezett infláció mértékével azonos emelést kellene biztosítania, erre ráadásul a költségvetési törvény is kötelezi. A szervezet azt tervezi, hogy bírósághoz fordul.

A beígért 1,6 százalékos emelés kevesebb a Magyar Nemzeti Bank szerint várható 2,3-2,4 százalékos inflációtól. Vagyis a nyugdíjak vásárlóértéke, még az emeléssel számolva is kevesebb lehet jövőre. A jegybank viszont azt mondja: mivel inflációkövető nyugdíjemelésről van szó, a gazdaság jövő évi teljesítményétől függően korrigálnak majd, hogy mikor és mennyivel azt még nem tudni.

„Amennyiben a tényleges infláció év közben magasabb mint a tervezett és ami alapján megemelték a nyugdíjakat, akkor novemberben ezt a különbözetet ráemelik a nyugdíjakra. Tehát ha magasabb, abban az esetben, ha magasabb, ugye, a tényleges infláció, úgyhogy előrejelzésünk szerint ha ez az inflációs pálya valósul meg, akkor 2 százalék fölötti lesz a tényleges nyugdíjemelés” – mondta Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank Költségvetési és Versenyképességi Elemzések Igazgatóságának vezetője.

Hírdetés

A Nyugdíjasok Országos Képviselete szerint a költségvetési törvény értelmében, minimum a tervezett infláció mértékével azonos emelésre lenne szükség, és elvárnák, hogy a kormány betartsa a szabályokat.

„Benne van a lehetőségek között az is, hogy nem véletlen, hogy nem akarják az infláció teljes mértékével megemelni a nyugdíj összegét, és nem véletlenül akarják mondjuk jövő év vége felé eltolni november, december magasságára, hisz utána pár hónappal jönnek a választások 2018-ban. Ennek ellenére ügyvédekkel vizsgáltatjuk meg annak lehetőségét, hogy a nyugdíjemelés ügyében bírósághoz fordulunk” – mondta Földényi György.

A korábbi tervek szerint egyébként csak 0,9 százalékos nyugdíjemelés lett volna. A miniszterelnök viszont később azt mondta: igazuk van azoknak, akik ezt kevesellték. A változástól a kormány a gazdaság élénkülését és a fogyasztás növekedését is várja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »