A választási időszak utolsó előtti megyei testületi ülése Nyitra megyében

A választási időszak utolsó előtti megyei testületi ülése Nyitra megyében

Hétfőn került sorra a Nyitra Megyei Önkormányzat 39. képviselő-testületi ülése. A megyei testület újabb egészségügyi megyei támogatásokról döntött. Ezúttal 4 pályázatot bíráltunk el kedvezően, ezek közül kettő esetében a megyei támogatás a déli járásokba vándorol. A megye fogászati rendelő megnyitását támogatja Ímelyen 40 ezer euróval, további fogászati rendelő megnyitását Vágsellyén 39 900 euróval.  

A képviselő-testület megvitatta a megyei hidak állapotáról szóló beadványt, amelyet a közlekedési főosztály dolgozói készítettek el Balkó József főosztályvezető irányításával. Nyitra megye hatáskörében, a II. és III. osztályú utak mentén 526 híd található. Ezek közül 247 állapotát ellenőrizték. Ebből a hetes skálán egy híd kapott 7-es osztályzatot, tehát kritikus állapotban van, mégpedig a garamszentgyörgyi megyei híd, amely emiatt hónapok óta lezárt állapotban van. Alapos javítása előkészületben van.

Négyes osztályzatú, vagyis kielégítő 279 megyei híd állapota. A többi megyei híd jó vagy kitűnő állapotban van. Gyarmati Tihamér (Szövetség) javaslatára a testület elfogadta, hogy közel 10 ezer euró értékben megvalósíthatósági tanulmány és felújítási szándék készüljön a Keszegfalva és Gúta közötti hídról, melynek felújítása 2023-ban kezdődhet el.

Hírdetés

A pályázat értéke 27 600 euró, a megye beszáll 2440 eurós önrésszel. Javaslatát a képviselő-testület elfogadta. A megyei testület elfogadta a kovácspataki Duna Szociális Intézmény alapító okiratának és működési szabályzatának módosítását, reagálva ezzel a Szalkán újonnan megépült speciális szociális intézmény építésének befejezésére, amelynek üzemeltetése a kovácspataki  szociális intézmény hatáskörébe kerül. 11 munkahelyet átcsoportosít a megye, mint fenntartó Kovácspatakról Szalkára, ez utóbbi helyen létrejön további 8,5 munkahely.

egészen pontosan az erősáramú szak egyetlen megnyíló magyar osztályába történő felvétellel kapcsolatban. A tervek alapján 13 jelentkező felvételével számolt az iskola vezetése, ám összesen 93-an jelentkeztek erre a szakra, magyar tanítási nyelvű osztályba. Ami örvendetes és az iskola színvonalát, minőségét támasztja alá. Sőt, nemzetgazdasági, össztársadalmi érdek, hogy a jelzett szakon minél több fiatal érettségizzen, hiszen ebben a szakmában óriási munkaerőhiány mutatkozik. 13 jelentkezőt felvettek, további kettőt a fellebbezést követően, ám 78 jelentkezőt elutasítottak. A felvettek aránya tehát 15:78, vagyis 16 százalék. Arra kértem még időben a megye elnökét, a megye felső vezetését, hogy olyan intézkedéseket foganatosítsanak, amelyekkel a következő, 2023/24-es tanulmányi évre szóló felvételi eljárásban a megye által fenntartott újvári szakközépiskolában a hasonló gondokat megelőzik és a nagyobb számú jelentkezőt felvehetik. A rugalmatlan felvételi rendszer miatt a megye vezetése értekezzen az Oktatási Minisztérium illetékeseivel, hogy közösen előzzék meg az idei forgatókönyv kialakulását a jövő évi felvételi eljárás folyamán.

Farkas Iván

(a szerző Nyitra megyei képviselő, a Szövetség frakcióvezetője)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »