A valaha volt leghatékonyabb napelem

A valaha volt leghatékonyabb napelem

Jövő nyárra a brit háztetők lehetnek a színterei annak a napenergia technológiai áttörésnek, amely az először több mint 200 éve felfedezett kristályra épül, hogy hozzájáruljon a napenergia magasabb arányú hasznosításának, írta az mnnsz.hu. Egy oxfordi székhelyű technológiai vállalat azt reméli, hogy az év végére elkezdhetik gyártani a világ leghatékonyabb napelem paneleit, és egy éven belül ők hozhatják majd elsőként forgalomba. Az Oxford PV azt állítja, hogy a következő generációs napelem panelek csaknem harmadával több elektromos energia előállítására lesznek képesek, mint a hagyományos szilícium-alapú napelem panelek, ez annak köszönhető, hogy a paneleket vékony rétegben egy perovszkit nevű kristállyal vonják be. Ez az áttörés az első jelentősebb technológiai ugrás a napenergia termelésében a technológia 1950-es években történt kialakulását követően, és fontosabb szerepet játszhat a klímaválság kezelésében a tiszta energia arányának növelése révén.

A hagyományos napelem panel perovszkit bevonattal ellátásának köszönhetően megnőhet az előállított energia mennyisége és a tiszta elektromos áram összes költségei alacsonyabb szintet érhetnek el, mivel a kristály képes a napfény olyan tartományát hasznosítani, amelyet a hagyományos szilícium nem.

A szilíciumból készült napelem cella rendszerint legfeljebb a rendelkezésre álló napenergia 22%-át képes elektromos árammá alakítani. Azonban 2018 júniusában az Oxford PV szilíciumra felvitt perovszkit napelem cellája meghaladta a kizárólag szilíciumból készült, legjobb teljesítménnyel rendelkező napelem cellákét, és új világrekordot, 27,3%-ot ért el. A perovszkit bevonattal ellátott paneleknek a megjelenése is eltérő lesz. A hagyományos szilícium-alapú panelekkel szemben az Oxford PV panelei fekete színűnek látszanak és jobban belesimulnak a palából készült háztetőkbe.

A kristályt először egy orosz ásványkutató fedezte fel 1839-ben az Ural hegységben, de a tudósok az utóbbi t0 évben egymással versenyezve dolgoztak az ásvány olyan formájának kidolgozásán, amely hozzájárulhat nagyobb mennyiségű elektromos áram termeléshez alacsonyabb költségszint mellett. Dr Chris Case, az Oxford PV technológiai vezetője azt nyilatkozta, hogy a perovszkit felhasználása „igazi változást” jelent a szolár technológia vonatkozásában, amely viszonylag változatlan maradt az 1950-es évektől, amikor kidolgozták a szilícium-alapú paneleket.

Hírdetés

„A szilícium elérte a benne rejlő lehetőségek felső határát” – vélte. „Maradtak még benne fejlesztési lehetőségek, ahogy a gyártás költségei terén is, de a teljesítmény szempontjából elérte saját hatékonysági korlátját. A perovszkit mint anyag teljesen újszerű a szolár területén. 2010-ben a vállalat 100 000 font támogatást nyert el az Egyesült Királyság kormányától, mielőtt tőkebefektetés céljából tőkéhez jutott volna a norvég olajipari óriástól, az Equinortól, a Legal & General Capital-tól és a kínai megújulókkal foglalkozó mamutcégtől, a Goldwindtől.

Frank Averdung, az Oxford PV ügyvezetője azt mondta, hogy a cég képes lesz megszerezni a pálmát az első kereskedelmi forgalomban kapható olyan napelem panelek terén, amelyek perovszkitot használnak fel a napenergia termelés fokozására a vállalat versenytársaival szemben. „Természetesen más társaságok is dolgoznak a perovszkittal, és végül ezek a cégek is a kereskedelmi forgalmazásra fognak összpontosítani, de egyikük sem ugyanazt a perovszkit és szilícium kombinációt helyezi előtérbe, amelyet mi.” – mondta.

100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással?Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »