A vakítóan fehér gízai piramis

A vakítóan fehér gízai piramis

Tudtad, hogy a három kairói, pontosabban gízai piramis valaha nem olyan képet festett, mint manapság. Több ezer évvel ezelőtt nem csak hibátlan, tükörsima felszíne volt, hanem egészen más színekben tündöklött.

 

A Nagy Piramis (Nina / CC BY-SA 2.5 )

 

A jelenlegi becslések szerint közel kettő és fél millió darab kőtömbből építették fel a legnagyobb egyiptomi piramist. Minden egyes kvádert gondosan méretre vágtak és lecsiszoltak. Hozzá kell azonban tennünk, hogy a Nagy Piramis magját alapvetően helyi durva mészkőtömbök alkotják, amelyek minősége gyengébb, mint a kívülről látható társaié. Továbbá színe alapvetően barnássárga.

Ettől eltérően a szóban forgó piramis szarkofágot rejtő termét vörös-rózsaszín gránitból alakították ki. Ennek részben statikai, részben energetikai okai lehettek.

 

Miként utaltam is rá, a gízai piramis burkolata lényegesen jobb minőségű mészkőből állt, amit a turai bányában fejtettek. Ennek a szállítása sem lehetett könnyű, mivel a Nílus túlpartján található bánya is több kilométerre fekszik a piramismezőtől.

A turai mészkő adta a Nagy Piramis tündöklően fehér mészkőborítását, amely már hatalmas távolságokból is igen jól látható volt.

 

Ez egy eredeti burkolókő a Nagy Piramisból, amit az építményt övező törmelékek között találtak.

(British Museum / CC BY-SA 3.0 )

 

Ma azért sem vakítóan fehér színben pompázik a piramis, mert a középkor folyamán a turai mészkőtömböket eltávolították. A 14. században egy óriási földrengés meglazította külső borítást. Az akkortájt meglazított köveket pedig az egyik szultán 1356-ban felhasználta a Kairó közelében található mecsetek és erődök építéséhez.

A későbbi évszázadok alatt tovább erodálódott a piramis külseje és egy csomó törmelék mállott le róla, melyeket sorra eltávolították a különféle ásatások alkalmával. Ennek ellenére a talapzatánál egy részük megmaradt és még napjainkban is látható, illetve a középső piramis tetején is feltűnik egy részük.

 

Arról egyelőre csak hipotézisek keringenek, hogy kik és mikor építették az impozáns piramisokat. A fősodratú régészet szerint a 4. dinasztia alatt készültek, míg az alternatív archeológia szerint ettől sokkal ősibbek.

Bárkinek is legyen igaza, tény, hogy emberfeletti teljesítmény lehetett az ilyen szakrális építmények tervezése és kivitelezése. Ráadásul Egyiptomban nincs két egyforma piramis, jóllehet az eddig megtalált gúlák száma meghaladja a százat! Ebből következik, hogy hosszú időn át tartott a piramisokhoz kapcsolódó kultusz.

 

Hírdetés

 

Az akadémikus egyiptológia szerint Dzsószer fáraótól II. Pepi fáraóig építettek hatalmas piramisokat Egyiptom-szerte, vagyis a III-VI. dinasztia folyamán, az úgynevezett Óbirodalom idején. Utána pedig mintha elvágták volna ezt a tradíciót. A későbbi korok királyai szemmel láthatóan már sokkal szerényebb méretű piramisokat terveztek. Talán szándékosan tiltották meg az istenek, hogy további grandiózus piramisokat hozzanak létre az alattvalóik? Ki tudja?

 

Top image: Great Pyramids, located in Giza.  Source: CC0

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: https://www.ancient-origins.net/ancient-places-africa/great-white-pyramid-0011189

 

A cikket fordította és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

The post A vakítóan fehér gízai piramis appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »