A vakcinát aránylag rövid idő alatt sikerült kifejleszteni, de mindezt hogyan?

A vakcinát aránylag rövid idő alatt sikerült kifejleszteni, de mindezt hogyan?

Az új koronavírus elleni vakcinát aránylag rövid időn belül sikerült kifejleszteni. Az egészségügyi minisztérium szerint sokakban felmerül a kérdés, vajon miként történhetett ez? Ugyanakkor megnyugtatnak, hogy ennek ellenére mellékhatásoktól nem kell tartani. Az emberek körében viszont számos tévhit és mítosz terjed.

„Igaz persze, hogy egy-egy vakcina kifejlesztése évekbe telik, ezért jogos a kérdés, hogy akkor a koronavírus elleni vakcina esetében miként történhetett ennyire gyorsan?” – írták az egészségügyi minisztérium közösségi oldalán.

Ezért is tették közzé részletes ismertetésüket a fejlesztéssel kapcsolatosan.

Ezért a gyártók megsokszorozták a kísérletek számát és minden tudóst mozgósítottak a fejlesztés meggyorsítása érdekében.Számos folyamatot, amely  összefüggött a fejlesztéssel, kísérletezéssel és teszteléssel, optimalizáltak és elvetettek minden ekörüli felesleges bürokratikus folyamatot, de ugyanakkor nagyon ügyeltek a biztonságra.

Hírdetés

Szokványos körülmények között a klinikai és az azt megelőző kísérletek egymást követik. Ebben az esetben azonban mindezt egyszerre indították, így ugyan azok az önkéntesek, akik vállalták a tesztelést, nagyobb kockázatnak voltak kitéve, de végül is a vakcina minden folyamaton ugyanúgy keresztül ment, mint minden más vakcina.

Viszont, ha az ő vakcinájukat engedélyezik, gyorsabban juthatnak be a piacra. Ellenben amennyiben nem engedélyezik, a már legyártott termékeiket megsemmisíthetik.

Annak köszönhetően, hogy a világban sok embert aránylag rövid időn belül beolthatnak, a vélhetően nagyon alacsony számú mellékhatást is nagyon gyorsan ki lehet szűrni. Nagy-Britanniában és Magyarországon már hamarosan megkezdik az oltást. Végül pedig el kell ismerni, hogy a vakcina kifejlesztésénél a tudomány támaszkodhatott a MERS-járvány tapasztalataira, mert ezt a járványt is a koronavírus okozta.

(aktuality.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »