A vakcinák unión belüli elosztása a tagállamok közötti megállapodásokon alapul

A vakcinák unión belüli elosztása a tagállamok közötti megállapodásokon alapul

A koronavírus elleni vakcinák unión belüli elosztása a tagállamok közötti megállapodásokon alapul, amelyek eltérhetnek az elosztás méltányos és népességarányos elvétől – közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján pénteken.

European Commission calls for protection of journalists

Hírdetés

Mamer – aa.com.tr

Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken újságírók előtt azt mondta, hogy az oltóanyagok kiszállítása az egyes európai uniós országokba nem egyenlő mértékben történik, vagyis nem minden ország kapja meg lakosságarányosan a neki járó mennyiséget.
   
Az osztrák kancellár kijelentésével összefüggő kérdésre válaszolva Eric Mamer kijelentette, a tagállamoknak joguk van egymás között megállapodást kötni az oltóanyagok elosztását illetően.
   
Kijelentette: az, hogy az egyes vakcinák tagállamok közötti elosztása igazságos-e, vagy sem, nem az Európai Bizottság dolga megmondani. Ez tagállami kérdés – közölte. Kiemelte továbbá: egy adott ország dönthet úgy, hogy nem kívánja átvenni az általa korábban tervezett teljes vakcinaadagot. Ezek a dózisok válnak elérhetővé más tagállamok számára, illetve válnak új megbeszélés és megállapodás tárgyává. Ez egy átlátható mechanizmus, amely a tagállamok közötti megállapodásokon alapul – tette hozzá a bizottsági szóvivő.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »