A turizmus is nyer a fejlesztésekből (Kommandó)

A turizmus is nyer  a fejlesztésekből (Kommandó)

Jelentős infrastrukturális fejlesztéseket terveznek Kommandón. Saját forrásokkal is rendelkeznek, de az Anghel Saligny Országos Fejlesztési Terv keretében benyújtott pályázatokból is várnak finanszírozást a megvalósításhoz. Elkészítették a község prioritási listáját, ennek függvényében iktatták a pályázati dokumentumokat – tudtuk meg kommandói községházán Kocsis Béla polgármestertől és Opra Béni János alpolgármestertől.

A Saligny-tervhez benyújtott pályázat révén aszfaltozást és a szennyvízcsatorna-hálózat bővítését remélik megvalósítani. Pillanatnyilag 840 méternyi szennyvízcsatorna van a faluban. A bővítéssel összességében mintegy 2,3 kilométerre bővülne a hálózat – mondták az elöljárók.

A tervek szerint az új szenny­vízelvezető egyik ága Kommandó Kovászna felőli bejáratától, az erdészettől a Horn Dávid Általános Iskoláig (beleértve a Kommandó Camp tábort is) fog húzódni – ide tartozik az a falurész is, ahol januárban tűzvész pusztított. Az iskolától átvezetik a Nagybászkán, a szennyvíztisztítót a focipálya mögötti területre tervezik. Az új csatorna másik ága a postahivataltól megy le a tisztítóállomásig, a régi szövetkezet előtti útszakaszon.

Reméljük, a község más részeit is csatornázhatjuk – a tisztítóállomásnak lesz erre kapacitása –, ha lesz megfelelő finanszírozási lehetőség – fűzte hozzá Opra Béni János alpolgármester.

Hírdetés

Az aszfaltozás ugyancsak a kovásznai bejárattól kezdődne, a Favágó-szobor mellett egészen a katolikus templomig, a labdarúgópályáig tartana.

Mindkét elöljáró hangsúlyozta: ha nyernek a pályázatok, az önkormányzat biztosítani tudja az önrészt. A befektetések végső összege nem ismert, ez majd a műszaki tervek elkészítése után lesz pontosítható.

Végre van kivitelező az ivóvízhálózat bővítésének kivitelezésére – mondták az elöljárók. Egy Hargita megyei cég fog dolgozni a befektetésen, minden jel arra mutat, hogy az eddig elmaradt munkálatok megvalósulnak: a források befogása, víztartályokba vezetése. Gondot jelenthet a tömbházak lakásainak vízellátása, pontosabban a lakrészek rácsatlakoztatása a fő vezetékre. Ezt a kiadást a polgármesteri hivatal állja önerőből. Ha jól haladnak a munkálatok, nem lesznek előre nem látott problémák, valószínűleg szeptemberben működni fog a rendszer – mondta Kocsis Béla.

Mindezek a befektetések a polgárok jólétét szolgálják, de Kommandó turisztikai értékének növeléséhez is nagyban hozzá fognak járulni – szűrték le a lényeget a községvezetők.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »