A tunéziai tavasz tízéves fordulóján ismét heves tüntetések robbantak ki

Erőszaktól sem mentes tiltakozások robbantak ki szombat este az egyre romló gazdasági helyzet okozta válság miatt hat tunéziai városban, köztük Tuniszban, a fővárosban és a tengerparti Szúszában – számoltak be szemtanúk, valamint a helyi sajtó.

A tüntetések egybeesnek az arab tavasz nyitányát jelentő, Zin el-Abidin bin Ali elnököt megbuktató tunéziai forradalom tizedik évfordulójával.

A mostani megmozdulások komoly kihívást jelentenek Hisem Mesisi miniszterelnök kormányának, amelyben új miniszterek kaptak tárcát, változott a belügyminiszter, az igazságügyi miniszter, valamint az energiaügyi miniszter személye.

Hírdetés

Heves tiltakozások voltak a főváros számos körzetében. Tüntetések kezdődtek az ország északi részében, el-Kéfben, Binzertben és Szilianában.

A fővárostól, Tunisztól 130 kilométerre délkeletre fekvő Szúszában a biztonsági erők könnyfakasztó gránáttal igyekeztek feloszlatni a tiltakozók tömegét, akik utakat zártak le és autógumikat égettek. Biztonsági források szerint fiatal férfiak boltokba törtek be. Hasonló zavargás volt a szomszédos Kalaa Kebíra településen is.

Egy évtizeddel a forradalmat követően Tunéziában még mindig jelentős mértékű a munkanélküliség, a szegénység, a korrupció és az igazságtalanság. A gazdasági helyzet rosszabbá vált, a közszolgáltatások állapota silány, az állam a csőd szélén áll.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »