A túl alacsony sebességért is büntetnek már a magyar utakon

A túl alacsony sebességért is büntetnek már a magyar utakon

Autópályán, vasúti átjáróban és táblával jelzett szakaszokon is van „kötelező legkisebb sebesség”.

Ezzel minden autós tisztában van, hogy mik a sebességhatárok a magyar utakon, azzal viszont kevésbé, hogy sok helyen minimális sebesség is elő van írva – derül ki a hvg.hu cikkéből.

  • Autópályára csak olyan jármű hajthat fel, amely sík úton önerőből képes 60 km/órás tempóval közlekedni.
  • Hírdetés

  • Egyes helyeken „kötelező legkisebb sebesség” meghatározású kék táblákkal is találkozhatunk. Ezek a táblák azt jelzik, hogy az úton legalább a táblán megjelölt sebességgel kell haladni – kivéve ha ez a sebesség az út-, a forgalmi, az időjárási vagy a látási viszonyok miatt a személy- és vagyonbiztonságot veszélyeztetné. A jelzőtábla hatályát csak a „kötelező legkisebb sebesség vége” tábla oldja fel.
  • Vasúti átjáróban 5 km/h a megengedett legkisebb sebesség. Tehát minimum 5 km/h tempóval, megállás nélkül kell áthaladni a vasúti síneken.
  • „A jármű sebességét az előírt sebességhatárokon belül úgy kell megválasztani, hogy a vezető a járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell” – olvasható a KRESZ-ben, és „nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza”.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »