A tudósok megállapították, hogy a komodói sárkányok fogai vasbevonatúak

A tudósok megállapították, hogy a komodói sárkányok fogai vasbevonatúak

Nyitókép:

A komodói sárkányok, más néven varánuszok méretüknek, mérgező harapásuknak és fantasztikus nevüknek köszönhetően élő legendái az állatvilágnak. A tudósok most velük kapcsolatban azt is felfedezték, hogy fogaikat vasréteg borítja, ami segíti, hogy borotvaélesek legyenek. Ez az első alkalom, hogy vasbevonatot fedeztek fel egy állat fogain.

A kutatók azután fedezték fel a bevonatot, hogy észrevették, hogy a megfőtt fogak hegyét és a fűrészfog széleit narancssárga pigmentréteg borítja. Közelebbről megvizsgálva felfedezték, hogy a zománc tömény vasat tartalmaz, ami rendkívül keménnyé és kopásállóvá tette a fogakat, segítve a sárkányokat a zsákmány felfalásában és széttépésében.

Hírdetés

A komodói sárkányok a legnagyobb gyíkok az állatvilágban. Három méternél hosszabbra nőnek, átlagos súlyuk pedig 80 kilogramm. Számos indonéz szigeten őshonosak, szinte bármilyen zsákmányt elfogyasztanak, a kis madaraktól kezdve a házi bivalyokig és más sárkányokig.

A gyíkok embereket is ölnek. 2007-ben egy gyermek meghalt Komodo szigetén, miután az egyik állat megtámadta. Két évvel később a szigeten két sárkány megölt egy gyümölcsszedőt, aki leesett egy fáról. 2010-ben egy másik indonéz munkás csak kis híján úszta meg, miután rátámajd egy varánuszra. A mentőknek kellett kiszabadítaniuk őt a gyík állkapcsai közül.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »