A tudósok felfedezték, miért élnek tovább a nők, mint a férfiak

A tudósok felfedezték, miért élnek tovább a nők, mint a férfiak

A legtöbb ember régóta keresi a választ arra, hogy a nők általában miért élnek tovább, mint a férfiak. A kérdésre a választ most az Oszakai Egyetem tudósai adhatják meg, akik felfedezték a csírasejtek kulcsfontosságú szerepét az öregedés és a hosszú élettartam folyamatában.

Rövid életű halak kutatása

A kutatók a türkiz furzer (Nothobranchius furzeri) néven ismert halfajtát használták, amelynek rendkívül rövid életciklusa van. Ez a funkció lehetővé teszi az öregedési folyamat rövidebb időn belüli megfigyelését.

Kísérletek során a tudósok mindkét nemből sebészeti úton eltávolították a csírasejteket (a peték és a spermiumok előfutárait). A hímek meglepő módon e sejtek nélkül tovább éltek, a nőstények pedig rövidebb ideig. Az eredmény azt jelzi, hogy a csírasejtek összetett hormonális mechanizmusokon keresztül befolyásolják a hosszú élettartamot.

Hírdetés

Hormonális egyensúlyhiány

Más tanulmányok kimutatták, hogy a csírasejtek eltávolítása az ösztrogén jelátvitel csökkenéséhez vezetett a nőknél, ami növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A férfiaknál viszont javult az izmok, a bőr és a csontok egészsége a megnövekedett D-vitamin jelátvitel miatt.

Bár az eredmények egyelőre csak  a halakon végzett kutatásból származnak, potenciálisan jelentős hatással lehetnek az emberi egészségre és a hosszú élettartamra. A reproduktív sejtek, a hormonok és az élettartam közötti összetett kapcsolat valószínűleg sok fajnál megmarad, beleértve az embert is. Ezeknek a tényezőknek a befolyásolása a új lehetőségeket kínálhat az emberi élet meghosszabbítására és az egészség javítására.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »