A trianoni határ segítheti most győzelemre a magyarokat

A trianoni határ segítheti most győzelemre a magyarokat

Idén egy 90 éves, kaposvári kocsányos tölggyel igyekszik elnyerni Magyarország az Európai Év Fája címet. Február végig lehet szavazni. Tavaly egyébként a magyar fa lett a győztes, a megmérettetés történetében immár negyedjére.

Idén már 16 ország csatlakozott, vagyis 16 fa versenyez az Európai Év Fája címért – mondta az InfoRádiónak Tokodi Nóra, a magyarországi Év Fája verseny szervezője, az Ökotárs Alapítvány munkatársa. A versenyt több mint 10 éve rendezi meg az Environment Partnership Association, ennek tagja az Ökotárs Alapítvány is.

Magyarországot egy több mint 90 éves kocsányos tölgy képviseli 2020-ban. Ez a kaposvári Szabadságfa, amely a Berzsenyi Dániel Általános Iskola udvarán áll – közölte Tokodi Nóra. A verseny magyarországi fordulóját ugyanis ez a fa nyerte meg 2019 októberében, 4431 szavazatot kapott akkor.

1929-ben ültették, a frissen átadott iskola épülete elé.

A csemete a kőszegi polgármester jóvoltából a trianoni határt jelentő Írottkőről került Kaposvárra, és az ültetéskor a fa gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették – mondta Tokodi Nóra.

Hírdetés

Az elmúlt 90 évben több ezer berzsenyis diák életét kísérte végig a nagy tölgyfa, hiszen az iskolai ünnepségek – évnyitók, évzárók helyszíne az udvar, ahol a fa áll. Időről-időre az iskola legkitűnőbb tanulói az elismerő okleveleikre erősítve a tölgyfa egy-egy préselt levelét is megkapják emlékül.

Február elseje óta, február végéig lehet szavazni az európai megmérettetésen a www.treeoftheyear.org oldalon keresztül – mondta Tokodi Nóra. Az oldal egyébként minden részt vevő ország saját nyelvén elérhető. Megtekinthetőek rajta a 16 ország fájának történetei.

Fontos, hogy csak akkor lehet érvényes szavazatot leadni, ha két fát megjelölnek, vagyis ha úgy tetszik, saját országáé mellett egy másik szimpatikus fára is szavazni kell

– hívta fel a figyelmet Tokodi Nóra.

Elmondta azt is, hogy Magyarország nyerte meg eddig a legtöbbször ezt a versengést. Tavaly a pécsi Havi-hegyi mandulafára szavaztak a legtöbben, így immár negyedik alkalommal sikerült egy fánknak az első helyen végeznie. A győzelmi esélyhez a magyar szervező szerint nincs köze a tavalyi vagy a korábbi győzelmeknek. Az a legfontosabb, hogy hány embert, milyen kampánnyal tudnak megszólítani. Tavaly például olyan országokkal versenyeztünk, mint Oroszország, amely sokkal nagyobb lélekszámú, de mégsem tudták megnyerni, így a magyar jelölt lett az Európai Év Fája.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »