A transzneműek beilleszkedni szeretnének, nem kilógni a sorból

A transzneműek beilleszkedni szeretnének, nem kilógni a sorból

A személyi számról szóló torvény módosítása azonban ezt meggátolja számukra, állítja Zara Kromková, a kassai PRIZMA tanácsadó központ aktivistája. Az SaS is azt állítja, ha keresztülmegy a törvénymódosítás a parlamenten, felszólítják Zuzana Čaputová államfőt, hogy vétózza meg azt. Egyúttal az Alkotmánybíróságához fordulnak a kérdésben.

A személyi számról szóló törvény módosítása a transzneműek túlnyomó többsége számára teljesíthetetlen feltételt hozna – figyelmeztet Zara Kromková transznemű aktivista. „Különösen aljasnak tartom azt a módot, ahogyan a törvénymódosítás megpróbálja „álcázni” jogilag a nemi átmenet de facto tilalmát, mert sehol nem említi a tilalmat” – jelentette ki az aktivista a TA3 televíziónak.

Gyakorlati szempontból a módosítás azt jelentené, hogy a transzneműek igénybe vehetnék a két nem közti átmenetet biztosító egészségügyi ellátást, használhatnának hormonpótló terápiát, de nem eshetnének át jogi átmeneten, azaz nemváltáson.

Minden alkalommal, amikor a transzneműeknek igazolniuk kellene magukat irataikkal, nyilvánosságra kerülne a magánéletük, magyarázkodniuk kellene, hogy transzneműek, mert nyilvánosan prezentált nemük nem lesz összhangban azzal a nemmel, ami a dokumentumaikban szerepel”

– magyarázta az aktivista, aki szerint ennek több gyakorlati következménye is lesz, de sokkal lényegesebb a transzneműek mentális egészségére gyakorolt ​​hatása, akik folyamatosan stressznek és a gyűlöletbeszédtől való félelemnek lesznek kitéve.

Hírdetés

Szerinte azok, akik kitalálják ezeket a törvényeket, nem ismerik a transzneműeket és a valódi szükségleteiket.

Ha megismernék őket, rájönnének, hogy nem akarnak mást, mint beilleszkedni a társadalomba. Nem kilógni, hanem mások figyelme nélkül élni az életüket. Ezt azonban nem teszi számukra lehetővé majd a születési számról szóló törvény”

– fűzte hozzá az aktivista.

Március 21-én, kedden második olvasatban ment át a személyi számról szóló törvénymódosítás az OĽANO és a Sme rodina műhelyéből. A javaslat szerint nemi váltás esetén nem változna a személyi szám. Ez csak a helytelen meghatározása esetén lenne lehetséges.

Az SaS-es Jana Bittó Cigániková határozottan ellenzi a módosítást, még sajtótájékoztatót is összehívott az ügyben. Cigániková szerint a javaslat érzéketlen, és sérti a transzneműek jogait. „A nem nem csupán biológiai definíció, hanem pszichológiai is” – érvelt Cigániková.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »