A tragikus olaszországi buszbaleset hősei: a testnevelő tanár és egy diák mentette a többieket

A tragikus olaszországi buszbaleset hősei: a testnevelő tanár és egy diák mentette a többieket

Az ANSA olasz hírügynökség megerősítette, hogy a buszon összesen 56-an utaztak, közülük negyvenen élték túl a balesetet; sokan közülük súlyos égési sérülésekkel fekszenek kórházban. A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai franciaországi sítáborból tartottak hazafelé.

Az olasz ANSA hírügynökség szerint egy kamionsofőr 30 kilométerrel a baleset helyszíne előtt már látta, hogy valami probléma van a busz egyik kerekével, és jelzett is a sofőrnek. A közlekedési rendőrség most más tanúkat is keres, hogy megerősítsék az elmondottakat, és kiderüljön, mi is okozhatta pontosan a balesetet.

A buszon utazók vallomásai szerint a sofőr egy órán belül meg akart állni, hogy szünetet tartsanak, mikor elvesztette uralmát a jármű felett, és a szalagkorlátnak ütköztek. Több mint száz méteren át sodródtak, majd egy felüljáró lábának csapódtak, ami szinte félbevágta a buszt. Ezután szinte azonnal lángokba borult a jármű eleje.

Az ütközéskor a buszon lévők többsége aludt, és arra ébredtek az ütközéskor, hogy tűz és füst borítja a busz belső terét. A magyar konzulnak úgy mesélték: csapdába estek, mert a busz azonnal kigyulladt, így előre nem lehetett azt elhagyni, ekkor kezdték kitörni az ablakokat, hogy azokon keresztül kimeneküljenek.

Egy hős fiatal holttestét is megtalálták később a buszban: az olasz rendőrök szerint még ekkor is kezében szorította az ablakok kitörésére használt kalapácsot, amiből arra következtetnek, hogy miután kitörte az üveget, előbb másokat segített ki, és így már nem maradt ideje arra, hogy magát is mentse.

Sikolyok és sírás, sokk jellemezte a helyzetet; sokan rövidujjú ruhában ugrottak ki a buszból a mínusz három fokos éjszakába.

A Corriere della Sera azt írja, egy a buszon utazó testnevelőtanár legalább 13 diákja életét mentette meg, mikor a busz kigyulladt. A férfi visszament a buszba, hogy kihozza a bentmaradtakat. Jelenleg súlyos sérülésekkel fekszik a kórházban.

Azokat a 16 és 18 év közötti fiúkat, akik csak könnyebb sérüléseket szereztek, már az éjszaka kihallgatták tolmács segítségével.

Az olasz kormány eközben együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és a magyar kormánynak. Az olasz külügyminiszter mély együttérzését és szolidaritását fejezte ki, Verona polgármestere és a régió prefektusa is részvétét fejezte ki. Mint mondták: igyekeznek minden segítséget megadni a magyaroknak, legyen szó hatósági együttműködésről avagy szállásról. Egy magyarországi olasz nyelviskolán keresztül eközben szintén szállást ajánlottak fel a hozzátartozóknak az ott élő magyarok, és a Facebookon arra szólították fel a helyszínhez közel tartózkodó, olaszul beszélő magyarokat, hogy ha tudnak, segítsenek a tolmácsolásban.

Hírdetés

Az áldozatok pontos kilétét egyelőre még nem tudni, azonosításukhoz DNS-tesztet kell végezni. Az olasz szemtanúk egyike azt mondta, szabályosan sokkot kapott a baleset látványától. A túlélő diákoknak olasz autósok segítettek, míg a segélycsapatok meg nem érkeztek a helyszínre.

Tizenhat halottja, egy mesterséges kómában tartott, életveszélyes állapotú, két nagyon súlyos, tíz súlyos és tizenhárom könnyű sérültje van az éjfél előtt Olaszországban, Verona közelében történt buszbalesetnek. Tizenketten sérülések nélkül élték túl a balesetet – közölte szombat délelőtt Budapesten, sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó jelezte: nagyjából mostanra állt össze a sértetlenek listája, és „nagyjából végleges” a kórházban ápoltaké. A magyar kormány nevében részvétét és együttérzését kifejezve Szijjártó Péter közölte: a kormányzat a hazajuttatás és a szülők kimenetelének minden költségét állja, és mindent megtesz, hogy a családok fájdalmát enyhíteni tudja.

Egy utast mesterséges kómában tartanak, életveszélyben van, 2 nagyon súlyos sérült van, 10 súlyos sérült, 13-an könnyen sérültek, ők kórházban vannak. 12-en rendben vannak, őket a rendőrség először az autópályarendőrség ingatlanjába szállította, majd egy Verona déli részén lévő szállodába szállították, írja a Hvg.hu. Ha a könnyű sérültek közül lesznek olyanok, akiket el tudnak engedni, és a szülők még nem lesznek ott, oda viszik őket.

Milánó főkonzulja hajnalban a helyszínre érkezett, már négyen vannak ott, két konzul Budapestről indult útnak. A közigazgatási államtitkár holnap megy a helyszínre, akkor kezdődik a halottak azonosítása.

Nagyjából mostanra összeállt az a lista is, amin a jól lévő gyerekek és a kórházban lévők nevei vannak. Aki hívja a milánói ügyeleti számot, választ tud kapni arra, hogy a gyereke a jól lévő, vagy a kórházban ápoltak között van-e.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője elmondta: a mentőszolgálat főigazgatójának vezetésével hamarosan elindul a helyszínre egy szakemberekből álló csoport, hogy ott segítse a sérültek hazahozatalával kapcsolatos szervezői munkát. Jelezte azt is, hogy már négy fővárosi kórház jelentkezett az OMSZ-nél, hogy teljes kapacitással állnak rendelkezésre.

Elmondta továbbá: a helyszínen derül majd ki, melyik sérült mikor lesz szállítható, milyen módon hozható haza, sérülései alapján melyik kórház lesz a legmegfelelőbb számára – írja az MTI.

A kormány hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el az áldozatok emlékére.

Forrás: Euronews; MTI

Fotó: Euronews; MTI

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »