A tótok már fegyverkeznek is, nem érdekli őket az européer vinnnyogás

A szlovák parlament házelnöke alkotmányba foglalná a fegyvertartási jogot. Andrej Danko szerint a fegyvertartási jog megerősítésére a túlzott európai uniós szabályozás miatt lenne szükség. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke úgy véli, lehetőséget kell adni Szlovákia lakosainak, hogy legálisan tartott fegyverükkel megvédhessék magukat a 21. században jelentkező új biztonsági kockázatokkal szemben.

A lőfegyverek tartásának ellenőrzését szigorító európai uniós rendeletet március közepén fogadta el az Európai Parlament. A jogszabály célja, hogy az eddiginél hatékonyabb akadályokat gördítsen a terroristák felfegyverzése elé.

Bírálói szerint azonban a valóságban inkább korlátozza a legális fegyvertartókat, a legális fegyverpiacot, és jelentős mértékben beavatkozást jelent az egyes országok belbiztonságába, ami ellentétes az uniós joggal. A fegyvertartás ellenőrzését szigorító európai rendelet június 13-án lépett érvénybe, az unió tagállamainak most 15 hónapjuk van arra, hogy a szabályokat átültessék a saját jogrendjükbe.

Andrej Danko, a szlovák parlament házelnöke azonban épp az ellenkezőjét cselekedné, mint amit Brüsszel előír a pozsonyi törvényhozás számára. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke alkotmányba foglalná a fegyvertartási jogot Szlovákiában.

Hírdetés

Danko úgy véli, az uniós előírások célja a lakosság „lefegyverzése”, amivel gyengítik a nemzetbiztonságot, és nagymértékben korlátozzák a vadászokat és sportlövőket. Pártja szerint Szlovákia lakosainak lehetőséget kell adni arra, hogy legálisan tartott fegyverükkel megvédhessék magukat, és ezzel részt vállaljanak a nemzetbiztonság megőrzésében.

„Az európai uniós tagságot tiszteletben tartjuk, mindent megteszünk azért, hogy ott legyünk a jelentősebb országok sorában. De vannak dolgok, törvények, melyek a mi vadászainkat is érinthetik. Ha a fegyvertartás jogát nem foglaljuk alkotmányba, e tekintetben az Európai Unió működésével összefüggésben problémák adódhatnának” – magyarázta a szlovák házelnök.

Andrej Danko vélhetően cseh mintára szeretné elérni az alkotmánymódosítást, ahol ugyanerről a kérdésről már döntött az alsóház, s most a felsőház jóváhagyására várnak. Milan Chovanec cseh belügyminiszter szerint az uniós rendelet veszélyeztetheti az ország belső biztonságát, mert alkalmazása következtében nagy mennyiségű fegyver kerülhet a feketepiacra.

Andrej Danko elképzeléseiről egyelőre semmilyen konkrétumot nem árult el, ám a felvetés elől Robert Fico kormányfő sem zárkózott el. Szlovákiában az alkotmány módosításához 90 képviselői szavazatra van szükség a 150 tagú parlamentben.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »