A történelmet lehet tanulni és tanítani is. A ti feladatotok, hogy írjátok! – interjú a “Legzöldebb Betyárral”

A történelmet lehet tanulni és tanítani is. A ti feladatotok, hogy írjátok! – interjú a “Legzöldebb Betyárral”

Legújabb interjúnkban elbarangolunk hazánk természeti értékeihez, hiszen ez jövőnk záloga, örökségünk, amelyet meg kell védenünk! Ennek a küldetésnek az egyik elkötelezett élharcosa Zábrácki László, vagy, ahogy sokan ismerik a Legzöldebb Betyár.

Mit jelent a “Zöld Betyár” név? Miért hívnak így?

Öt éve kaptam egy barátomtól. Nagyon megtetszet, mert szerintem pontosan jellemzi, Magyarságomat a Kárpát-medence élővilága iránti mélységes tiszteletemet és harcos kiállásomat a természeti értékeink védelme érdekében. Három éve elkezdtünk forgatni egy filmsorozatot, mely elsősorban az ifjúságnak szól. Célja, hogy igazodva a mai kor igényeihez bemutassuk Magyarország élővilágát. Ez a sorozat a „Zöld betyár” nevet kapta volna. Mivel nem vagyok sem zsidó sem buzi, ezért a hazai filmgyártásban, behozhatatlan hátránnyal indultam. Jelenleg pihentetjük a dolgot.

Mióta érdekel a természet és annak védelme?  Talán családi örökség?

Egyik nagyapám Hunyadi Páncélos volt, másik Aranykalászos Mestergazda. Mestergazda nagyapám egy erdőben élt. Minden nyaramat, gyerekként ott töltöttem. Ma már nyugodtan kijelenthetem, az erdő nevelt emberré. Ott tanultam meg felismerni az állatokat, azoknak nyomait és a természet hihetetlenül bonyolult összefüggéseit. 18 évesen csatlakoztam először egy olyan szervezethez mely „valós” természetvédelmet végzet, a varangymentő akciócsoporthoz. Ma már nevetségesen hangzik, de higgyétek el az átkosban nem voltak komoly szervezetek. Talán innen datálható a természet védelme iránti, sokszor a törvényekkel is szembe menő harcosságom.

A természet és hazánk kincseinek megóvása jövőnk záloga. Te hogyan próbálsz segíteni ebben a nemes küldetésben?

A legfontosabb az oktatás és a környezeti károkat okozó beruházások kitakarítása az országból. Európa szemétbányája lettünk. Nem hagyhatjuk, hogy ez így legyen. A Jobbik Környezetvédelmi Kabinetjének alelnökeként rengeteg üggyel foglalkozok.  Sorra jönnek azok a gyárak, melyek már Európát már tönkre tették.

Több nemzeti rendezvényen, köztük a Magyar Szigeten is, rendszeresen szerveztél kirándulásokat. Mivel ismerkedhettek meg ilyenkor azok, akik veled tartottak?

Hitvallásom az ifjúság oktatása. Minden nemzeti vagy hagyományőrző táborba elmegyek, ahova hívnak. Idén nyolc táborban sikerült átadnom a gyerekeknek azt, amit én is tanultam gyerekként. Csodálatos látni őket, ahogy rádöbbennek arra, hogy Magyarországnak milyen gyönyörű élővilága van. Globalizált világunkban, gyermekeink jobban ismerik Afrika nagyvadjait, mint a saját hazájukét. No, nem azok, akik kezembe kerülnek. Több gyermek is van, akivel évről évre találkozok, ők már az én kis segítőim a többiek oktatásában.

Mely túraútvonalak a kedvenceid? Hova látogassunk el feltétlenül?

Mindenhol jól érzem magam ahol a civilizáció nincs jelen. Járom az országot és figyelek, tanulok. Nincsenek kedvenc helyeim, mert mindenhol megtalálom a csodát.

Mik a tapasztalatid? Erdeinket, vizeinket mennyire óvják a magyarok? Túráid során miket tapasztaltál?

Hírdetés

Sajnos kialakult egy réteg, mely nem tisztel semmit. Nyugodtan kettéválaszthatjuk őket. Az egyik az úgynevezett „vállalkozó”, aki a profit érdekében bármit elpusztít maga körül. A másik csóró, aki mindenféle intelligencia nélkül, tudatlanul rombol. Fel sem fogja, mit csinál. Azt, hogy miket tapasztaltam nehéz lenne felsorolni. De érdekesség képen itt van néhány példa.

Abonyban a szigorúan védett nagyerdőben, mely arról híres, hogy itt található a világ legnagyobb kékvércse telepe (!) lopták a fát a vércsék alól. Na, mit gondoltok ki volt? Képzeljétek nem a cigányok, hanem az egyébként az erdő őrzésével megbízott természetőr. Hopsz.Egy jégkár után Cegléden Kb. 30-40 köbméter azbeszt tartalmú, erősen rákkeltő palatörmelék keletkezet, majd eltűnt. Sikerült megtalálni az ügyeskedőt. A ceglédi önkormányzat a saját telephelyén elásta és próbálta eltüntetni a nyomokat. (!?)Újlengyel mellett egy Holland cég sertésfarmot akart csinálni a gond az volt, hogy az aktuális törvények szerint a megadott távolság nem volt meg az első háztól. Megoldották, de meg ám! A környezetvédelmi engedélyt meghamisították. Egy utcát letöröltek a térképről azért, hogy meglegyen a távolság. Lecsukták őket okirat hamisításért? Dehogy. Megcsinálták máshol a telepet.

Mint láthatjátok, rengeteg munka van, de még több szarházi, aki nem tisztel semmit.

Merre jártál utazásaid során? A Kárpát-medencén kívül is megfordultál? Ott mit tapasztaltál?

Sokfelé jártam, de nem éreztem jól magam. Nyugat- Európához hasonlítva hazánkat, nyugodtan kijelenthetem, hogy mi vagyunk a gyémánt az aranygyűrűn. Bármerre néztem kihalt erdők, halott folyók. Ha túlzásnak tartod, amit mondok, akkor gondold végig, miért ide jár mindenki vadászni? Elmondom. Azért mert egy mérhetetlen nagy kincsen ülünk. Magyarország vadállománya egyedül álló az egész világon.

Sokan talán nem tudják, de az illegális migráció jelentős környezeti károkat is okoz. Milyen veszélyeket hozhatnak magukkal migránsok hordái?

Szétkergették a vadállományunkat. Lehet, tán nevetségesnek hangzik, de érdemes lenne elbeszélgetni az ottani emberekkel, akiknek ez a munkájuk volt. Természet örök, vadőrök, hívatásos vadászok, vad felvásárlók, vad feldolgozók, és még ki tudja hány embernek ment tönkre az élete. Mindenek a tetejébe a pesti liberális barmoknak mi a legnagyobb problémájuk? A földikutya! Azt se tudták, hogy van ilyen állat a földön, de egy „tudós” felemelte a hangját a földikutya védelme érdekében, és mi volt a legnagyobb problémája? A kerítés! Nem a több ezer migráns, amely keresztül taposott a földikutya élőhelyén, és nem a sok száz tonnányi szemét, amit ott hagytak, hanem a kerítés. Azt, hogy mekkora lesz a kár ma még csak sejtjük, majd akkor tudjuk felbecsülni, ha vége lesz a csorda vonulásának.

Mi a véleményed a globális felmelegedésről?

Az évszázad átverése. Egy olyan természeti jelenséget fogunk rá az emberiségre, mely amióta a föld létezik mindig is megvolt. Hol melegszik a föld, hol meg kihűl. Most a melegedő fázisban vagyunk. A pénz dominálta világban nagyon jól ráéreztek néhányan, hogy ebből tökét lehet kovácsolni. Egy teljesen új irányvonalat adtak a világ gazdaságának. „A” osztályos mosógép, elektromos autó, hajtógáz nélküli spray, napelem és még ki tudja, hány olyan új termék jelent meg, amit nem tudnának eladni (sokkal több PÉNZÉRT!), ha nem lenne legyártva mögé a tökéletes teória. Nem szabad haragudni az emberekre, hogy ezt benyalják, hisz ha tehetnék, légkondicionálnák az egész bolygót. Régen az ember és a természet is igazodott az időjárás változásaihoz. Ma arra törekszünk, hogy bestabilizáljuk a bolygót. Nemrég olvastam egy német tanulmányt, mely igazolt. A „globális felmelegedés sokkal nagyobb üzlet, mint probléma.”

Egy esetleges összeomlás esetén mik a legalapvetőbb technikák, amellyel a természetben, a szabad ég alatt is túlélhetünk?

Amiben én tudok segíteni az a hús megszerzése. Évek óta tanítok vadnyomolvasást. Nem vagyok híve a papíron való oktatásnak. Ezt csak gyakorlatban lehet elsajátítani. Egyszer talán eljön az idő, amikor a Betyársereget taníthatom a túlélésre.

Mit gondolsz a Betyárseregről?

A liberalizmus a legnagyobb ellensége világunknak. Minden olyan szervezet, mely küzd ellene azt a testvéremnek tekintem. A betyársereg tagjának lenni egy olyan kiváltság, melyet a mai kor nem fog elismerni, de a jövőben úgy fogják tanítani tevékenységűket, hogy Európa egyik megmentője. Ők azok, akik a nacianolizmusról nem csak beszéltek, hanem tettek is érte. Mindig örömmel látom, hogy egyre többen vannak. Megnyugtató, úgy hírt olvasni, hogy a „betyársereg ott volt”, tudom ilyenkor, hogy azok az értékrendek voltak „képviseltetve” melyet én is magaménak érzek.  Tisztelt Betyársereg: Történelmet lehet tanulni és lehet tanítani. A ti feladatotok hogy, írjátok! Hajrá.

(Betyársereg)


Forrás:betyarsereg.hu
Tovább a cikkre »