A törökök sem szentek, ha légtérsértésről van szó

A WikiLeaks több dokumentumot is nyilvánosságra hozott a török–orosz incidenssel kapcsolatban. Ezek egyikéből kiderült: a törököket sem kell félteni, tavaly naponta hatszor sértették meg Görögország légterét.

Amint arról beszámoltunk, kedden Törökország lelőtt egy orosz Szu–24-est, mert állításuk szerint két ilyen repülőgép megsértette a légterüket, ezt térképpel is bizonyították. Ugyancsak térképpel állt elő Oroszország is, azt állítva, hogy nem sértették meg a török légteret. (A szerda délelőtti híreket itt foglaltuk össze.) Törökország végül levelet írt az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsának, amelyet a WikiLeaks is közzétett.

A törökök azt állítják, hogy az orosz gépeket öt perc alatt tízszer figyelmeztették, a levélben pedig az áll, hogy a két bombázó végül berepült Törökország légterébe, ahol tizenhét másodpercen át tartózkodtak. Állításuk szerint a figyelmeztetések után az első gép elhagyta a légteret, a másikat pedig török F–16-osokkal lelőtték. A gép szír területen ért földet – áll a levélben.

A törökök sem szentek

A WikiLeaks egészen rápörgött a témára, előtúrtak például egy 2005-ös amerikai diplomáciai iratot. Ebben az szerepel, hogy egy Égei-tengeren fekvő vitatott terület fölött – amelyet a törökök „elbitorolnának” a görögöktől – naponta negyven alkalommal sértik meg a görög légteret.

Ha azt hinnénk, hogy ez már tíz évvel ezelőtti történet, tévedünk. A WikiLeaks a Twitteren tette közzé a Thesszáliai Egyetem és a görög hadsereg adatain alapuló grafikáját, amelyből kiderült, hogy az elmúlt öt évben átlagosan napi három légtérsértést hajtottak végre török gépek. 2014-ben többször repült be görög területre Törökország, mint az azt megelőző három évben összesen, 2244-szer, ami átlagosan napi hat légtérsértést jelent.

Hírdetés

Török határsértések Görögországban Fotó: Wikileaks, Twitter

Az oroszok is gyakran megteszik

Orosz harci gépek korábban több alkalommal is megsértették a török légteret. A NATO főtitkára nyilvánosan nem hangoztatta, hogy szándékos akciókról van szó, de utalt rá. Erről bővebben itt írtunk.

A török miniszterelnök október 17-én az MTI beszámolója szerint arra figyelmeztetett, hogy hazája le fogja lőni a légterét megsértő harci repülőgépeket. Egy nappal korábban a NATO-tagország lelőtt egy ismeretlen eredetű robotrepülőgépet a szíriai határ közelében.

„Lelőttünk egy drónt. Ha hagyományos repülő lett volna, ugyanezt tettük volna. Ismert az erre vonatkozó katonai szabályzatunk. Aki megsérti határainkat, annak megadjuk a szükséges választ”

– fogalmazott akkor Ahmet Davutoglu miniszterelnök.

A hasonló incidensek elkerülése végett a két ország hadserege közvetlen telefonvonalat hozott létre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »