A törökök hamarosan elárasztják a világ egyik legrégebbi települését

A törökök hamarosan elárasztják a világ egyik legrégebbi települését

Nyitókép: Independent Balkan News Agency

A török hivatalok elrendelték az ország délkeleti részén fekvő ősrégi Hasankeyf lakosainak a kiköltöztetését, mivel a műemlékekben gazdag települést csakhamar elárasztják a közelben épülő gát vizével.

A történészek szerint a várost 12 ezer éven át folyamatosan lakott térségként tartották számon. A hivatalok eljárására nemcsak a helyiek, de a szomszédos Irak is panaszkodik.

Amennyiben a Tigris völgyében már nyáron megkezdik a gát megtöltését, akkor az első házak elárasztása már ősszel megtörténhet.

  „A műemlékekről és a természeti kincsekről már rengetegszer beszéltek, de Hasankeyf lakosainak szellemei veszteségei a háttérbe szorultak. Mi ehhez a történelmi városhoz szoktunk hozzá, a hivatalok pedig egy sivatagba költöztetnek minket“

– mondta a cseh televíziónak Murat Tekin.

Hírdetés

A árasztást csupán egy évek óta megközelíthetetlen citadella fogja túlélni, amit a munkások több tonnányi kővel erősítenek a helyéhez. A jövőben ugyanis ez a fellegvár lesz a turistahajók kikötője.

“Fél évszázada ez a sziklaváros még lakott volt. Számomra elfogadhatatlan, hogy a sírjainkat átvitték a másik partra, most pedig velünk is ugyanezt fogják csinálni“

– konstatálta Emin Tekeş.

A helyi lakosok a másik parton a kompenzációként kifizetett pénzből új építésű házat vásárolhatnak. Néhány hónappal az építkezés befejezése előtt azonban látni a hiányosságokat – nemcsak a sarkok lyukasak, de további hibák is vannak a házakon.

A törökök azzal érvelnek, hogy a villamosenergia-termelése mellett a régió fejlesztése is fontos számukra.  Elmondásuk szerint a történelmi kincseket nem fogják tönkretenni, hiszen a hivatalok engedélyezték, hogy néhány műalkotást más helyre vigyenek át.

Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »