A törökök felhasználják a megölt újságíró ügyét

Az amerikaiakkal nem lesz gond, a törökök viszont sok borsot törnek és törhetnek Rijád orra alá – mondta a Magyar Hírlapnak Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója

–  Hogy futhatott bele Rijád ekkora pofonba?

–  Valószínűleg a szaúdiak nem számítottak arra, hogy ekkora sajtóvisszhangja lesz egy ilyen akciónak, ha azt külföldön hajtják végre – ne feledjük, Mohamed bin Szalmán trónörökös irányítása alatt csaknem félszáz embert tettek már el idén láb alól, szóval bevett módszerről van szó. Ugyanakkor a szaúdi társadalmat nem rázta meg az újságíró halála – azaz Rijád jól kondicionálta állampolgárait.

Hírdetés

–  S mi a helyzet a külkapcsolatokkal? Láthatóan Washington sem repes az örömtől.

–  A szaúdi–török és a szaúdi–amerikai kapcsolat alapvetően pragmatikus: Hasogdzsi vélelmezhető meggyilkolása viszont morális kihívások elé állítja a feleket. Az amerikaiak vélhetőleg a hátuk közepére nem kívánják az ügyet, mert biztonságpolitikai és gazdasági okokból is a jó kapcsolatban érdekeltek, ugyanakkor a közelgő választások miatt Trumpéknak lépnie kell valamit.

–  A szövetséges Törökország is alaposan nekiállt vizsgálódni…

–  A törököknél más a helyzet, több az érdekellentét Rijáddal; s miközben Ankara hivatalosan nem mond semmit, a hatóságok ugyanakkor szivárogtatnak a sajtónak, informálisan nyomás alá helyezve a szaúdiakat – még nem tudjuk, mit fognak kérni e nyomás megszüntetéséért cserébe.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »