A török hajók megtámadását rendelte el a líbiai fővárost ostromló Haftar tábornok

A török hajók megtámadását rendelte el a líbiai fővárost ostromló Haftar tábornok

A török hajók és a líbiai török érdekeltségek megtámadását parancsolta fegyvereseinek a fővárost, Tripolit és a nemzeti egységkormány erőit támadó Halifa Haftar tábornok.

A kelet-líbiai ellenkormányhoz hű parancsnok csapatai, a Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) már három hónapja próbálja bevenni a fővárost, egyelőre sikertelenül.

A nemzetközi közösség által elismert nemzeti egységkormányhoz hű milíciák szerdán visszafoglalták Garjánt, amely a Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) előretolt bázisa volt azóta, hogy Haftar tábornok április 4-én megindította csapatait a főváros elfoglalására. Az offenzíva a főváros déli részén elakadt, az összecsapások azóta is változó intenzitással folynak a környéken.

Hírdetés

Garján elvesztésének megtorlására most Haftar elrendelte, hogy az LNA légiereje megtámadja a líbiai vizeken tartózkodó hajókat, valamint az országban működő török vállalatokat, amelyeket ezentúl Haftai erői törvényes hadi célpontoknak tekintenek. A parancs részeként egyben megtiltotta a Líbiából Törökországba tartó és onnan az országba érkező légi járatok közlekedését. A szóvivő nem adott magyarázatott arra, hogy csapataik miképpen szereznek érvényt ennek a parancsnak ugyanis a líbiai légitársaságok Tripoliból és nyugat-líbiai Miszráta városból közlekednek Törökországba. Ezek a területek nem állnak az LNA ellenőrzése alatt.

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »