A török elnök szerint aggasztó a NATO és Oroszország közötti közvetlen konfliktus kilátása

Aggasztó a NATO és Oroszország közötti közvetlen konfliktus kilátása – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök, akinek szavait az Anadolu török hírügynökség idézte. A török államfő részt vett az Észak-atlanti Szövetség Szervezetének washingtoni csúcstalálkozóján.

A NATO, amelynek csütörtök esti ülésén részt vett Volodimir Zelenszkij is, a Kijevnek nyújtott támogatása fokozásáról döntött, harci gépek és légvédelmi ütegek küldésével.

Törökország, amelynek a hadserege az egyik legnagyobb a NATO-tagállamok közül, az Ukrajna elleni orosz invázió 2022. februári kezdete óta egyenlő távolságot tartott Moszkva és Kijev között.

Hírdetés

Erdogan tavaly viszont úgy vélte, Ukrajna "teljes egészében megérdemli", hogy a NATO tagja legyen.

"Nem gondoljuk, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet a NATO alternatívája lenne" – jelentette ki Erdogan csütörtökön Washingtonban. "Ugyanúgy nem tartjuk a BRICS-et (Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság alkotta országcsoport) sem bármilyen más szervezet alternatívájának" – tette hozzá.

A török elnök 2022-ben még azt jelentette be, hogy csatlakozni kíván a Nyugattal feszült viszonyban álló több országot, így Oroszországot, Kínát és Iránt tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezethez. Erdogan a múlt héten részt vett a szervezet asztanai csúcstalálkozóján, mint "párbeszédben részt vevő partner", és találkozott Putyin orosz elnökkel.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »