A Török, a tökös, az őr, meg a nő

A Jobbik támogatja Török Gábort, így, amennyiben a politológus valóban úgy dönt, hogy elindul, valódi komolyságot kap a kétharmados kormányzást eldöntő időközi.

Unalmasnak persze eddig se volt mondható, ami Veszprém körül zajlik. A papírforma szerint alakuló, túl sok izgalmat nem rejtegető előző három választás után valóságos felüdülést jelent a mai napon kibontakozó abszurd Muppet-show. Mintha három egymást követő, egy kaptafára készülő, mindig a főhős győzelmével végződő hollywood-i mozi után jegyet vennénk egy alaposan elborultnak ígérkező Kustorica-filmre. A szereposztás garantálja az elvetemült balkáni hangulatot: Mesterházy és Simicska, a két profi gengszter, és a balhéba fogadásból beszálló amatőr, Török Gábor. A Magyar Nemzettől Simicska által kirúgatott Torkos Matild Facebook-posztban belengetett indulásával pedig a mindenre elszánt, vagány nő is adott a tökéletes 90 perces őrülethez.

Aztán, amikor már jól felkészülünk arra hogy dörögjenek a Kalasok, ipari mértékben fogyjon a vodka és a kokain, és a végén Dadan megfürödjön a fosban – kiderül, hogy egy kifejezetten izgalmas, és fordulatos filmdrámára ültünk be. A radikálisok felsorakozása Török mögé ugyanis valóban komoly tétet adhat a veszprémi voksolásnak.

A Jobbik – feltételezve, hogy a politológus valóban elindul – több szempontból is nagyot húzott ezzel. Egyrészről azzal, hogy elsőként állt be az egyetlen hiteles és kellő komolyságú jelölt mögé a többi pártot hozta lépéskényszerbe, hiszen ebben a koordináta rendszerben a többiek már csak követhetik az eseményeket.

Másrészről a párt elkerült egy valószínűsíthető fiaskót, hiszen ez a körzet már tavasszal sem tartozott az esélyek körzetek közé, így komoly presztízsveszteség nélkül állhattak be egy vállalható jelölt mögé.

Az persze kérdés, hogy Török Gábor személye – amennyiben nyer – mennyire veszélyezteti a kétharmadot. Természetesen az ő kezét nem köti meg az ellenzék – kormány viszonyrendszer vaslogikája, és tegyük hozzá, hitelességének megőrzése miatt sem nyomkodhatja agy nélkül a kormánytöbbségnek (vagy épp az ellenzéknek) épp megfelelő gombot.

Hírdetés

A párt szempontjából ez természetesen zseniális húzás volt, kérdés Török Gábor hogyan reagál majd rá, hogy elemzőből egycsapásra politikai szereplővé vedlett át.

És hogyan viseli azt. 

Somogyi Zoltán, egykorvolt politikai elemző/MDF-es kampányguru/televíziós meg is adta az alaphangot Facebook-bejegyzésében, ahol már arra utalt: Török Gábor és a Jobbik egy és ugyanaz.

No, valami hasonlóra számíthatunk a balliberális értelmiség színe-virágától is a következő napokban, hetekben, újabb bizonyságát adva: mennyire vannak lemaradva a magyar belpolitika 2014-es jelenjétől. Ahol jelen pillanatban az egyetlen egy releváns kérdés az: marad-e a kétharmados kormánytöbbség és vele az ötletszerű, és kapkodó, de legalább arrogánsan magabiztos kormányzás. Vagy sikerül akárhogy, bárhogy, bárkivel megtörni a totális narancsuralmat, ami jót tenne az országnak, az ellenzéknek, és leginkább: jót tenne a Fidesznek. Csakhogy az ország érdekei e ballib körökben következetesen mindig az elborult ideologizálás mögé szorulnak már huszonöt éve.

Mi viszont nem törődünk a fanyalgó kritikával, betárazunk kólából, popcornból és nachosból, hátradőlünk és várjuk a filmet. Bárhogyan is alakul: minden percét élvezni fogjuk…

Bazsó Bálint – Balogh Gábor


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »